Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Kraji Vysočina už mají na všech stanicích nehodové clony, ochrání prostor u zásahu před čumily

Dvanáct dalších kusů nehodových clon pořídili do svého vybavení profesionální hasiči na Vysočině. V současné době je tak vybaveno nehodovými clonami všech jednadvacet stanic profesionálních hasičů v kraji.

Nehodové clony poskytnou hasičům vymezený prostor, který je uchrání před zraky nežádoucích pozorovatelů. Zacloní místo nehody nebo jiné mimořádné události. Zasahujícím záchranářům tak umožní nerušeně provádět zásah a osobám, kterých se mimořádná událost dotkla, poskytnou ochranu soukromí.

Zachování vlastní důstojnosti je přirozená lidská vlastnost, kterou jsme za normálních okolností schopni sami ovlivňovat. Pokud se však vlastní, nebo cizí vinou dostaneme do situace, kdy tuto schopnost máme omezenou, stáváme se citlivějšími a psychicky zranitelnějšími.

K takové situaci patří dopravní nehody a všeobecně mimořádné události, při kterých hasiči zasahují. Pro lidi zasažené takovouto mimořádnou událostí se jedná o silný emoční prožitek a je důležité, aby jim zasahující hasiči, v rámci první psychické pomoci poskytli pocit ochrany, důstojnosti a pomoci.

Použitím nehodových clon, tak můžeme efektivně zabránit takovým pocitům, jako jsou ponížení, stud, zahanbení.

uvádí kpt. Mgr. Jiří František Průža, psycholog Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina

Nehodová clona se skládá ze čtyř panelů. Každý z nich má rozměr 1,8×1,8 metru. Clonu lze upevnit proti větru pomocí kotvících lan a skob. Ve složeném stavu je uložena v ochranném vaku. Velkou výhodu clony je její rychlé postavení, které trvá přibližně minutu.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet