Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči zasahovali u tragické nehody na Opavsku, dodávka nabourala do stromu

Dvě jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovaly v neděli 27. 3. 2016 dopoledne u obce Skřipov (okres Opava) u tragické dopravní nehody dodávkového automobilu Opel Vivaro, který skončil ve stromě. Nehodu nepřežily dvě osoby. Další dva cestující se zranili.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve čtvrt na deset dopoledne. Do Skřipova ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bílovci a Opavě.

Hasiči vyprošťovali z havarované dodávky tři ze čtyř cestujících – dospělou ženu a dvě dětí. Nehodu nepřežila žena a starší ze dvou dětí, mladší dítě a řidič byli zraněni. Dítě transportoval vrtulník LZS do nemocnice, řidiče sanitka. Dechová zkouška, provedená před jeho převozem do nemocnice, byla podle Policie ČR pozitivní – s hodnotou více než jednoho promile alkoholu.

Záchranáři byli v kontaktu se čtyřmi osobami, jež ve vozidle cestovaly:

Pětiletý chlapec a třiatřicetiletá žena zůstali zaklínění uvnitř automobilu. Při příjezdu posádek ZZS nejevili známky života. Poté, co se je hasičům podařilo vyprostit, museli zasahující lékaři konstatovat u obou smrt. Žena i dítě utrpěli mnohočetná poranění na více částech těla a nebylo možno jim pomoci.

Ošetřen byl tříletý chlapec, který byl v době zásahu při vědomí a mimo ohrožení života, bez známek vážnějších vnějších poranění. Vrtulník letecké záchranné služby jej následně přepravil na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Záchranáři poskytovali pomoc také šestatřicetiletému muži, který byl v okamžiku příjezdu první zdravotnické posádky mimo vozidlo, posádce sdělil, že jej opustil sám. Jeho zranění se jevila být lehčího charakteru. Byl přepraven rovněž do FN v Ostravě.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK

Hasiči také postavili mezi místem nehody a novináři (a dalšími lidmi mimo zasahující složky IZS) ochrannou zástěnu a dál kolegům z IZS pomáhali. Asistovali například při nakládání havarované dodávky na vozidlo odtahové služby. Nakonec – krátce po nedělním poledni – místo nehody uklidili.

Provoz na silnici, která byla z důvodu tragické nehody uzavřena, byl obnoven v neděli před 13. hodinou.

Tento tragický případ je velkým varováním pro řidiče, kteří by v těchto svátečních dnech „riskli“ jízdu autem po požití alkoholických nápojů. Nebezpečné je také vyjíždět po večerní oslavě z chaty, chalupy, od příbuzných či známých domů hned ráno – i zbytkové množství alkoholu v krvi je nebezpečné jak „ovíněnému“ řidiči, tak i ostatním řidičům na silnicích…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet