Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pyrocar 2008 a vystavená hasičská technika

Dlouho očekávané setkání hasičských vozidel a jejich osádek vypuklo v pátek 29.8. 2008 na přibyslavském letišti. Požáry.cz jsou jako mediální partner pochopitelně u toho. Přinášíme vám výřez zde představované hasičské techniky.

Na přibyslavské letiště se začalo sjíždět velké množství nejrůznější požární techniky již od pátečního pravého poledne. Jako zajímavost by se dala vyjmenovat velká sousta automobilů, dorazivších během pátečního odpoledne, večera a sobotního dopoledne. Bohužel by se tak nedostalo na všechny a tak mi mnozí prominou, že je nejmenuji.

Lákadlem hned u vjezdu na letiště je bezesporu Tatra 815 s kabinou mající přední masku z Terrna, která prošla repasí či resp. přestavbou z původní CAS 32 u známého výrobce požární techniky a to zejména pro jednotky SDH, tedy SPS THZ Slatiňany. Jedná se o jakousi obdobu ,,pečského" Terrna, avšak se zachovanou původní nádrží z původní cisterny. Nástavba je velmi podobná, ale na první pohled vidíme rozdíl zejména v rozvržení roletových skříní na vybavení. Přední úložný prostor je o poznání užší, než u pečské varianty, avšak to neznamená, že nebude účelný. Úzká roleta ukryje vše potřebné, co si jednotka SDH Mnichovo Hradiště přála. Musíme brát v potaz, že se nejedná o nový vůz, ale o repasi starého. Na přání mnichovohradiš­ťských dobrovolných hasičů se vlastně jedná o zcela nové provedení vozu CAS 32, který každý z hasičů zná. Na přání byla na vůz namontována kabina připomínající Terrno s prodloužením pro osádku 1+5, tedy klasická dlouhá bouda. Samotná požární nástavba je řešena dle přání JSDH, avšak plně vychází ze současné podoby konkurenční THT Polička. SPS Slatiňany koneckonců s THT velmi úzce spolupracuje, což dokazuje dodávka státní zakázky 40 nových CAS, předaných loňský prosinec. Když to vezmeme kolem a kolem, jedná se jakýsi ekvivalent Tatry JSDH Rtyně v Podkrkonoší. Řešení dlouhé kabiny, podvozku 6×6 a téměř klasické nástavby, to dělá z tohoto vozu pomalu ideální CASku prvního výjezdu.

Ale dost o Tatře. S pátečním večerem a dnes dopoledne se na letiště u města Přibyslav dostavovalo další množství nejrozmanitější požární techniky. Cisternové automobilové stříkačky na podvozku Tatra 148 v nejrůznějších úpravách či repasích, vozy CAS K 25 Liaz 101, trambulíny a mnoho dalších. Vše o technice na akci Pyrocar vám zprostředkujeme v rámci vydání DVD publikace, týkající se letošního ročníku akce, tedy Pyrocaru 2008 pohledem Požárů.cz, které bude k dispozici v právě budovaném e-shopu webu. V něm najdete také trika, jenž na Pyrocaru brala hasičská veřejnost doslova útokem a dnes brzy ráno bylo po nich.

Ale zpět k technice. Je báječné vidět staré ,,EReny" apod. v kontrastu s nádhernou soudobou technikou, ostravské Terrno od THT v provedení RAL 3024 je vidět i skvěle v noci oproti klasické RAL 3000, stejně tak žampachské ,,DéÁčko" na Ivecu od KEB-EGE. CASky zde má i SPS a německý Ziegler. Z jeho produktů působí zajímavě CASka Atego žďárských dobrovolných hasičů. Tento vůz jim může závidět mnoho profesionálních sborů, ale přesevše vadu má. A to klasickou velmi malou kabinu a zejména prostor mužstva. Z další techniky na letišti je k vidění mimo jiné hasičský autobus Ikarus/Avia od SDH Senetařov, krátký Trambus od SDH Náměšť na Hané, vedle sebe stojí také generace CAS 25, tedy Liaz 101 a Škoda 706, nedaleko nich pak překrásný Mercedes dobrovolných hasičů z Albrechtic nad Orlicí, který byl podrobně představen nedávno i na našem webu. Následuje zajímavá úprava či repase cisterny CAS 32 na podvozku Tatry 148 od jednotky SDH Ostroměř, kousek o ní je pak nové Atego s nástavbou THT Polička jednotky Markvartovice. Naproti Mercedesu stojí vozy od německého Zieglera a Magirusu. Hned vedle pak cisterny MAN a Scania od polské ISS Wawrzaszek. Scania vypadá opravdu zajímavě a ve svém výjezdu jí má zařazenou dobrovolný sbor z Bučovic. Firma KEB-EGE představuje nového Land Rovera pro SDH Hejnice, na Požárech již představenou čtyřroletovou Liazku z Loštic a dopravní automobil Iveco žampachských dobrovolných hasičů. V jejich stánku je i nová stříkačka BOBR od Rosenbauera. V řadě je dále Volkswagen SDH Postoloprty, který byl kdysi úspěšný v naší soutěži o nejhezčí hasičský automobil. Nedaleko něj stojí automobilový žebřík Simon 46 m na podvozku Scania, který vlastní nyní HZS kraje Vysočina, který ho obdržel od pražských hasičů, kde sloužil od první poloviny devadesátých let. Na našem webu o něm byl také před časem článek. Pak následuje šestikolová Tatra s nástavbou KOMET Pečky od tatenických hasičů. Podívat se přijel i automobilový žebřík AZ 37 Magirus na mercedesu Econic od HZS hl.m. Prahy. Člověk by psal, až by se mu z počítače kouřilo, ale skutečn nelze obsáhnou vše. Těšte se tedy na další články v rámci našeho on-line zpravodajství z Pyrocaru 2008.

-wap-

Sdílet