Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

IRON FIREMAN 2016 proběhl v nové lokalitě, na nejdelších schodech v Praze pod Petřínskou rozhlednou

Zřejmě poslední zářijový týden v letním duchu skončil v roce 2016 pár hodin před odstartováním závodu IRON FIREMAN v disciplíně TFA a závodníky mířící do Prahy na Petřín tak cestou provázely dešťové přeháňky.

Když se ale 91 závodníků a závodnic (z původně přihlášených 140) dostavilo v sobotu 17. září 2016 na Petřín, pršet přestalo a závodní podmínky tak byly téměř ideální. Ostré sluníčko by hasičům-sportovcům přidělalo na čele jen další vrásky.

Navzdory tomu, že má prestižní závod IRON FIREMAN více než desetiletou tradici, mnoho věcí bylo „jako poprvé“. Závodníci se totiž přesunuli od budovy CITY EMPIRIA, kde závod vždy ohromoval diváky a náhodné kolemjdoucí, pod Petřínskou rozhlednu.

Nastavit se tak musela nová pravidla, premiéru měla také technická četa a „nový“ byl závod i pro organizátory, nejen pro závodníky. Po možná poněkud rozpačitém počátku se ale všechno rozběhlo tak jak mělo a na trať, kterou ti nejlepší zvládli absolvovat za přibližně tři minuty, odstartovali postupně všichni.

Pořadateli letos byli server POŽÁRY.cz, HZS hl. m. Prahy, Sbor dobrovolných hasičů Praha 1, Městská část Praha 1, podporu poskytl také pražský magistrát. Záštitu nad akcí převzal ředitel pražských hasičů brig. gen. Ing. Roman Hlinovský a radní pro bezpečnost Bc. Libor Hadrava.

A jaké byly letos disciplíny?

Po startu závodník roztáhl přibližně 40 metrů dvou hadic B, které speciálně pro náš závod vyrobila společnost Pavliš a Hartmann. Bylo totiž nutné táhnout je po schodech nahoru a v případě běžných hadic by „drhly“ půlspojky.

Následoval několik desítek metrů dlouhý běh do schodů, až se závodník dostal k pneumatikám. Jeho úkolem pak bylo čtyřikrát ji překulit do kopce, což na mokrém asfaltu nebylo mnohdy jednoduché.

Po dalším výběhu schodů bylo nutné zdolat dvoumetrovou bariéru, na to měl každý soutěžící pouhé tři pokusy. A ještě před proběhnutím cílem hasiči a hasičky zápasili s těžkou figurínou, táhnout ji museli několik metrů kolem kuželu.

Samozřejmostí je to, že závod všichni účastníci absolvovali v třívrstvém zásahovém oděvu. Dýchací přístroj ale tento rok sloužil jen jako zátěž.

Kdo se zúčastnil a kdo uspěl?

Na start se kromě 84 mužů postavilo také sedm žen, dvě nedokončily. Diskvalifikován byl i stejný počet mužů – dva se do cíle nepodívali.

První tři místa obsadili profesionální hasiči:

  1. Pavel Kouřík – HZS Domažlice – 03:07
  2. Marcin Zdzieblo – KM PSP Żory – 03:20
  3. Michal Přecechtěl – HZS Olomouc – 03:32

Pavel Kouřík kromě finanční odměny 10.000 Kč získal zásahový oděv od firmy Vochoc a dýchací přístroj od firmy Scott. Další ceny pro úspěšné závodníky poskytla firma Mibag.

Čtvrtým nejlepším byl hasič dobrovolný – Vojtěch Kurka z jednotky sboru dobrovolných hasičů Velké Zboží. S časem 03:35 pro něj bylo odměnou kalové čerpadlo od firmy Pavliš a Hartmann.

Celkově 55 závodníků zvládlo celou trať absolvovat do pěti minut. Nejlepší ženou byla Radka Malchárková, společně s Vladislavou Kalnou byly lepší, než dva hasiči.

Deseti nejlepším hasičům bylo vráceno startovné. Dalšími partnery byli RedBull a Radio SPIN. Restaurace Kotleta zajistila pro závodníky občerstvení a věnovala poukazy v hodnotě 6.000,– pro první tři borce.

Velké poděkování patří také technické četě – již zmíněným dobrovolným hasičům městské části Praha 1 a hasičům z centrální stanice pražských hasičů ze směny C.

Sdílet
Přiložené soubory
IRON FIREMAN 2016 vysledky.pdf zobrazit online PDF 95 kB