Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Milevsku proběhl šestý ročník Mezinárodního mistrovství České republiky ve vyprošťovaní pro dobrovolné hasiče

O víkendu 22. – 23. 4. 2016 proběhl v jihočeském Milevsku již šestý ročník mezinárodního mistrovství ČR ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel určeného pro dobrovolné hasiče a záchranáře.

Soutěž se konala za podpory Jihočeského kraje a města Milevska, pod záštitou 1. náměstkyně hejtmana paní Mgr. Ivany Stráské a starosty města Milevska pana Ing. Ivana Radosty.

Akce byla již tradičně zahájena v Pátek v odpoledních hodinách doprovodným programem pro veřejnost.

Na pořadu byla exhibiční soutěž dětí, ukázky techniky, ukázka nočního zásahu u dopravní nehody a koncert živé kapely.


Soutěž MMČR – VZOHV byla zahájena v sobotu ranním nástupem, kterého se zúčastnilo 9 družstev z celkových deseti přihlášených. Důvodem byla dopravní nehoda, která se přihodila při cestě do Milevska družstvu hasičů z Turkovic. Nehoda se naštěstí obešla bez vážnějších zranění, ovšem zapříčinila neúčast turkovických hasičů na VI. ročníku soutěže.

Po ukončení nástupu se odebralo 1. družstvo i se svým vozem do prostoru karantény. Soutěž MMČR – VZOHV je v tomto ohledu specifická, jelikož pokus není zahájen od připravené základny, nýbrž příjezdem k místu dopravní nehody vlastní technikou.

Veškeré vybavení je tedy až na pár výjimek klasicky uloženo ve vozech hasičů. Základní časový limit byl z tohoto důvodu upraven na 17 minut + 5 minut při kterých družstvo získává penalizaci. Limit pro ukončení zásahu byl stanoven na 22 minut.

Soutěžní pokusy se hodnotili klasicky v oblasti techniky a taktiky zásahu, dále v oblasti předlékařské pomoci.

Celou soutěž, ale i doprovodný program pro diváky, moderoval Radek Hrdina z rádia Spin. Pro děti byl připraven program, který tvořily různé workshopy, malování na obličej a dětské TFA. K dispozici byl po celý den otočný simulátor nárazu pojišťovny Generali, který byl hojně navštěvován. Samozřejmostí byly také statické ukázky techniky hasičů, pěkným zpestřením byl tančící nakladač firmy Doosan Bobcat.

Zhruba v 16.00 hodin byla soutěž ukončena a po krátké pauze vyhodnocena.

Nejlepším družstvem v oblasti taktiky zásahu se stal Sbor dobrovolných hasičů Dolní Jirčany s bodovým ohodnocením 118 bodů. V oblasti techniky prvenství získaly opět Dolní Jirčany, ovšem tentokrát se o něj musely podělit spolu se sborem dobrovolných hasičů Votice, kdy obě družstva získala stejný počet 165 bodů.

V oblasti poskytování předlékařské pomoci si prvenství odnesl Sbor dobrovolných hasičů Racing Rescue z.s. který získal 158 bodů.

V celkovém pořadí VI. ročníku MMČR – VZOHV se na třetím místě s celkovým součtem 380 bodů umístil Sbor dobrovolných hasičů Nového Města na Moravě z kraje Vysočina.

Na druhém místě se umístilo družstvo SDH Dolní Jirčany ze Středočeského kraje s celkovým součtem 408 bodů.

Prvenství a titul MMČR – VZOHV opět obhájilo soutěžní družstvo dobrovolných hasičů města Votice rovněž ze Středočeského kraje, které svým výkonem vybojovalo hodnocení ve výši 415 bodů.

Sdílet
Přiložené soubory
VI. MMČR - VZOHV 2016 CELKOVÉ POŘADÍ.pdf zobrazit online PDF 380 kB
VI. MMČR - VZOHV 2016 VÝSLEDKY PRVNÍ PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC.pdf zobrazit online PDF 380 kB
VI. MMČR - VZOHV 2016 VÝSLEDKY TAKTIKA ZÁSAHU.pdf zobrazit online PDF 380 kB
VI. MMČR - VZOHV 2016 VÝSLEDKY TECHNIKA ZÁSAHU.docx.pdf zobrazit online PDF 378 kB