Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bezpečnostní složky už jsou v Třinci pod jednou střechou, bylo otevřeno nové Integrované výjezdové centrum

Do moderní, architektonicky výrazné budovy ve Frýdecké ulici v Třinci, se přestěhovali krajští profesionální hasiči, policisté a třinečtí strážníci. Stavba Integrovaného výjezdového centra (IVC) za téměř 250 milionů korun definitivně vyřešila nevyhovující podmínky, ve kterých dosud složky Integrovaného záchranného systému (IZS) na Třinecku operovaly.

Bezpečnostní složky mají v nové budově k dispozici technologické, servisní a provozní prostory a sociální zázemí. Součástí areálu je sportoviště s běžeckou dráhou a multifunkčním hřištěm a požární cvičná věž.

Stejně jako v případě letos otevřených IVC ve městě Albrechticích a na mošnovském letišti, se kraji na výstavbu IVC v Třinci podařilo získat finance z evropských zdrojů, které pokryly 85 % nákladů na stavbu. Zbytek dofinancoval kraj ze svého rozpočtu.

V IVC Třinec má nyní zázemí 104 příslušníků a zaměstnanců PČR, 42 strážníků a zaměstnanců Městské Policie Třinec a 34 příslušníků HZS MSK.


V prosinci 2014 byl na tomto místě pouze základní kámen. Kolem nebylo nic. I když jsem viděl řadu vizualizací a projektů, stavba působí v reálu mnohem monumentálněji a jsem rád, že v ní bezpečnostní složky mají to nejmodernější zázemí pro svou náročnou práci.

Jednotné pracoviště pro hasiče, policii a strážníky má navíc výhodnou strategickou polohu v blízkosti centra města, kousek od hlavního silničního tahu na Slovensko a plánovaného přivaděče na přeložku silnice I/11.

Výjezdy tak budou snazší a především rychlejší. IVC tak přispěje ke zvýšení bezpečnosti občanů na území města Třince včetně navazujících vnitrostátních i příhraničních oblastí

říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák


V třípodlažní budově s garážemi nyní sídlí jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, Městská policie města Třinec, dopravní inspektorát a služebna Obvodního oddělení Policie České republiky Třinec.

Hasičská jednotka se do nového IVC přesunula ze stanoviště na Železniční ulici, obvodní oddělení Policie ČR z ulice 1. Máje, stejně tak dopravní inspektorát Třinec.

Služba kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Frýdek-Místek odešla z nájmu v budově na nám. Míru, Městská policie Třinec se přestěhovala do IVC z ulice Smetanova.

Výstavba Integrovaného výjezdového centra v Třinci vyšla z akutní potřeby vyřešit nevyhovující podmínky pro výkon služby všech tří bezpečnostních složek. Původní hasičská stanice byla zřízena v roce 1969 a neodpovídala požadavkům a nárokům jednadvacátého století, podobně na tom byli i třinečtí policisté.

Společný koordinovaný postup nyní umožní urychlit a zefektivnit činnost při záchraně lidských životů, zdraví či majetku.

K práci bezpečnostních složek, ať už jde o policii, hasiče, zdravotnické záchranáře či strážníky, jsem měl vždy úctu, protože vím, jak je obtížná a zodpovědná. Vedení Moravskoslezského kraje se daří vytvářet pro jejich týmovou práci ty nejlepší podmínky, které přispějí k tomu nejdůležitějšímu – což je včasný a vysoce profesionální zásah

říká Josef Babka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezské­ho kraje


Kraj kromě drobnější techniky loni vybavil třinecké hasiče speciální automobilovou stříkačkou na výrobu a dopravu pěny za téměř sedm milionů korun, které získal z evropských zdrojů a prostředků Ministerstva vnitra.

Přečtěte siŠestnáct velkokapacitních cisteren Tatra 815-7 pro výrobu pěny stlačeným vzduchem pořídili hasiči v Moravskoslezském kraji

Pro hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje představuje vybudování a otevření tohoto IVC výrazný kvalitativní posun nejen z hlediska podmínek pro výkon služby hasičů, které byly již zcela nevyhovující, ale rovněž pro vytvoření prostorů pro technické vybavení stanice, protože ta stará neumožňovala jeho doplňování.

Pro občany bude mít zásadní význam podstatně výhodnější poloha této stanice a zanedbatelná není jistě ani zvýšená spolupráce a koordinace činnosti všech zde umístěných složek IZS.

doplnil Zdeněk Nytra, ředitel HZS MSK


Tento model spolupráce rozhodně podporujeme. V praxi jsme již ověřili, že přispívá ke zvýšení bezpečnosti obyvatel, dojde ke zvýšení akceschopnosti všech zúčastněných složek. Občan pak na jediném místě, de facto v centru města, nalezne potřebné služby.

Co se týče praktického hlediska, nelze rovněž nezmínit úspory nákladů na provoz, stejně jako eventualitu využití společných prostor pro výcvik.

pokračuje ve výčtu přínosů zbrusu nového centra 1. náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Radím Daněk


Lepší podmínky pro součinnost všech složek si již asi nejde ani představit a pevně věřím, že nové IVC bude přínosem i pro ostatní občany.

Z mého pohledu získala Městská policie Třinec vybudováním IVC především strategickou polohu, prostory pro případné navyšování počtů strážníků, zázemí pro techniku a možnost ještě větší součinnosti všech složek v podobě osobní komunikace přímo na místě.

uzavřel Josef Kuźma, ředitel Městské policie v Třinci

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet