Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na křižovatce hrozil výbuch acetylenu

Úplné uzavření frekventované křižovatky ulic Hradecká a Královopolská si dnes dopoledne vyžádal požár plechové stavební buňky se svařovacími tlakovými lahvemi. Požár byl ohlášen v 10.11 hodin, operační středisko HZS na místo vyslalo tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici a na Brněnské přehradě.

Úplné uzavření frekventované křižovatky ulic Hradecká a Královopolská si dnes dopoledne vyžádal požár plechové stavební buňky se svařovacími tlakovými lahvemi.

<!----> Požár byl ohlášen v 10.11 hodin, operační středisko HZS na místo vyslalo tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici a na Brněnské přehradě.

Při příjezdu velitel zásahu zjistil, že uvnitř hořící stavební buňky o rozměrech cca dva krát tři metry jsou tři tlakové čtyřicetilitrové svařovací lahve, z toho dvě kyslíkové a jedna acetylénová obsahující zhruba sedm kilogramů acetylenu. Žár z hořících dřevěných polic a dalšího materiálu uskladněného v buňce lahve rozpaloval a u acetylenové lahve, v níž se acetylen v žáru rozkládal na vodík a uhlík a vlivem tohoto procesu se láhev rozpalovala i zevnitř, hasiči naměřili teplotu 70 stupňů Celsia. Protože se jednalo o teplotu na hranici výbušnosti a acetylen z lahve unikal i do buňky, hasiči spolu s policisty zcela uzavřeli křižovatku. Uzavření bylo nutné nejen k vysoké frekvenci dopravy na hlavním tahu od komunikace I/43 ze Svitav do Brna, ale k blízkosti benzínové čerpací stanice.

K likvidaci požáru a k intenzivnímu ochlazování rozpálených lahví hasiči nasadili tři vodní proudy, k jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od hydrantu v Královopolské ulici. Za přísných bezpečnostních opatření hasiči dovnitř buňky nasadili vodní clonu, kterou skrápěli horké svařovací lahve. Ke konzultaci postupu při zásahu na místo povolali také specialistu z firmy Linde, která se zabývá distribucí tlakových lahví. Po uhašení požáru a částečném ochlazení lahví hasiči v 11.28 hodin tlakové nádoby vynesli z buňky. Lahve s kyslíkem umístili na trávník a vypustili, acetylénovou láhev umístili do vody chladící vany, vytvořené z korby nákladního auta. Z porušeného ventilu lahve ponořené ve vodní lázni nechali plyn pod kontrolou unikat do vody.

Ochlazování a postupné vypouštění obsahu lahve do vodní lázně potrvá až do odpoledních hodin. Po vyprázdnění celé acetylenové lahve hasiči tlakovou nádobu na další dvě hodiny přemístí do další ochlazovací vany.

Během zásahu se policistům podařilo zprovoznit část křižovatky, dopravu usměrňovali kyvadlově. Vzhledem k pohybu hasičských vozidel však zůstala uzavřena Královopolská ulice ve směru od Minské ulice. Provoz na křižovatce se podařilo obnovit v 11.42 hodin. Uzavřen zůstal pouze odbočovací pruh z Hradecké ulice na Královopolskou ve směru od Svitav. V tomto odbočovacím pruhu pokračuje ochlazování a vypouštění acetylenové lahve ve vodní lázni.

Požár stavební buňky, při kterém nebyl nikdo zraněn, vznikl při svařování zřejmě po technické závadě ventilu tlakové lahve. Požár silně poškodil stavební buňku, tři tlakové lahve a také uskladněné svařovací a další nářadí. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 250 tisíc korun.

Info: HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet