Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zničil chatu v Černošicích, zasahovalo sedm cisteren

V noci na sobotu bojovalo pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů s požárem dřevěné chaty v Černošicích v okrese Praha-západ.

Informaci o požáru v rekreační oblasti přijalo operační středisko v pátek 22. dubna dvě minuty před půl jedenáctou. K události vyjela jednotka ze stanice HZS Řevnice a dobrovolné sbory Mokropsy-Černošice, Jíloviště a Dobřichovice. V rámci mezikrajské výpomoci se zásahu zúčastnila také jednotka HZS hlavního města Prahy ze stanice 8 Radotín. Celkem se k události sjelo sedm cisternových automobilových stříkaček.

První jednotka byla na místě osm minut od nahlášení – v té době však už byla dvoupatrová chata o půdorysu téměř 20 × 10 metrů celá v plamenech, které se dokonce začaly rozšiřovat do zarostlé stráně nad objektem. V ohrožení byly i dvě chaty v těsném sousedství, které se hasičům podařilo před ohněm uchránit. Zásah probíhal v dýchací technice čtyřmi C proudy. Dostatek hasební vody zajišťovalo čerpací stanoviště zřízené na řece Berounce, na jejímž břehu chata přímo stála.

Požár se podařilo lokalizovat přibližně za třicet minut, ale až do dvou hodin po půlnoci trvala jeho úplná likvidace a následná kontrola termokamerou. Do rána zůstala na místě na dohlídku domácí jednotka SDH Mokropsy-Černošice, která po závěrečném průzkumu odjela v půl osmé na svoji základnu.

Při požáru se zranila majitelka chaty, která si lehce popálila ruku. Zranění jí na místě ošetřili hasiči, přivolání zdravotnické záchranné služby odmítla. Přímé škody na stavební konstrukci a vybavení dřevěného objektu odhadl vyšetřovatel na jeden milion korun, uchráněné hodnoty poloviční částkou. Příčina vzniku požáru je ve stádiu vyšetřování, pravděpodobnou verzí může být nevhodná konstrukce komínového tělesa.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet