Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kobit dodal hasičům Správy železniční dopravní cesty sedm těžkých technických automobilů Scania P410

Sedm technických automobilů Scania 4×4 s hydraulickou rukou dodala v dubnu 2016 firma Kobit hasičům podniku Správa železniční dopravní cesty. Cena jednoho automobilu je 5 886 650 korun.

Podvozek

Vozidlo je postaveno na podvozku Scania P 410 CB4×4EHZ. Jedná se o dvounápravové šasi s přiřaditelným pohonem všech kol, jednomontáží na zadní nápravě a brodivostí 800 mm. Motor o výkonu 310 kW je vznětový, čtyřdobý, přeplňovaný s chlazením plnicího vzduchu, splňující emisní normu Euro 6.

Kabina je čtyřdveřová, jednoprostorová, šestimístná. Zadní řada sedadel je vybavena čtyřmi držáky dýchacích přístrojů a opěrkou hlavy, mezi držáky jsou náhradní tlakové lahve.

Převodovka je automatická, řadící bez přerušení hnací síly.

Na přední části automobilu je v prostoru předního nárazníku umístěn lanový naviják s elektropohonem a jištěním proti přetížení. Jeho tažná síla je 51 kN, délka lana 30 metrů.

Nástavba

Karoserie nástavby je vyrobena z hliníkových profilů s oplechováním hliníkovým plechem při použití technologie lepení. Pomocný rám karoserie je upevněn k rámu vozidla pomocí kotevních patek.

Boční části tvoří úložné skříně, opatřené na bocích vozidla uzamykatelnými roletkami s průběžným madlem s osvětlením LED lištami. Otevření roletky je signalizováno kontrolkou na panelu řidiče.

Na pochozí střeše nástavby je vytvořen úložný prostor s úchytnými prvky pro uložení ručního kolejového vozíku ve složeném stavu s nosností 500 kg tak, že je umožněna jeho nakládka a vykládka za pomoci hydraulického nakládacího a vykládacího jeřábu.

Nakládací jeřáb

Jeřáb – hydraulická ruka – je umístěn na zadní části nástavby. Jeho nosnost činí 2 780 kg a výsuvná délka ramene 10,15 metrů. Na výložníku je umístěn světelný zdroj pro osvětlení místa při nakládce a vykládce. Rozsah otáčení je 370 °.

O pohon se stará proporcionální hydraulický segmentový rozvaděč Hydrocontrol HCD3 s vysoce citlivým snadno přístupným a chráněným oboustranným ovládáním ze země. Sklopné rameno má čtyři teleskopické díly. Hydraulické hadice jsou vedeny vnitřkem sloupu, aby byly lépe chráněny proti poškození.

Maximální nosnost jeřábu, tedy zmíněných 2 780 kg, je dosažena při vyložení 2 metry. V maximálním vyložení, tedy 10,15 metrů, dosahuje nosnost 445 kg.

Rozměry a hmotnost

Scania je vysoká 3 100 mm, dlouhá 7 650 mm a široká 2 550 mm. Rozvor náprav činí 3 900 mm. Celková hmotnost je 17 500 kg.

Sdílet