Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezi Kláštercem nad Ohří a Chomutovem havaroval autobus, nehoda odřízla od tepla obyvatele měst

Vážná dopravní nehoda na silnici I/13 u Elektráren Prunéřov, v místě křížení na Kadaň a Vejprty, odstavila v Klášterci nad Ohří od tepla a teplé vody na 5 000 domácností, které jsou napojeny na centrální zásobování teplem společností ČEZ Teplárenská, a. s., ze Skupiny ČEZ.

Sedm hasičských jednotek vyjelo k dopravní nehodě autobusu a osobního auta u elektrárny Prunéřov okres Chomutov. Při nehodě bylo devět lidí vážně zraněno a dalších třináct lehce. Na místě zasahovaly dva vrtulníky, několik sanitních vozů.

Hasiči vyprostili čtyři lidi z havarovaného auta, tři z nich byli vážně zraněni. Na místo byl přistaven evakuační autobus HZS pro nezraněné a lehce zraněné cestující. Hasiči provedli protipožární opatření spolupracovali se zdravotnickou záchranou službou a nasadili svůj posttraumatic­ký tým.

Ing. Lukáš Marvan, tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje


S ohledem na vysoký počet účastníků nehody požádali kolegové z Ústeckého kraje o poskytnutí členů týmů z Karlovarského kraje právě v oblasti intervenční péče.

Na místo nehody tak v pátek ve večerních hodinách odjeli tři členové týmu posttraumatické intervenční péče, ze stanice Karlovy Vary to byl David Vorlíček, ze stanice Toužim Jiří Horník a ze stanice Mariánské Lázně Martin Gaier. Ti se věnovali osobám cestujících v havarovaném autobuse přímo v místě nehody společně s týmem psychologa policie a hasičů z Ústeckého kraje, následně pak i v nemocnici v Kadani.

Doprovázeli i převážené zraněné do mostecké nemocnice. Na poskytnutí pomoci byli připraveni i další čtyři členové z proškoleného intervenčního týmu ze společnosti Člověk v tísni, jejich pomoc ale nakonec na místě již nebyla potřeba. Tým první psychologické pomoci působil u nehody do nočních hodin.

Martin Kasal, tiskový mluvčí HZS Karlovarského kraje


Autobus, který se střetl s osobním vozidlem, skončil na boku v horkovodním potrubí, přičemž zle poškodil všechny jeho tři větve, včetně odbočky do Průmyslové zóny Verne. I když škoda ještě není vyčíslena, vizuální odhad hovoří o jednotkách miliónů korun.

Na místo nehody přispěchal i Petr Hodek, generální ředitel ČEZ Teplárenské. Na základě jeho rozhodnutí se začne s opravou potrubí v okamžiku, jakmile to bude možné. Tedy po odstranění havarovaného autobusu a celkovém úklidu následků dopravní nehody.

Tudíž dříve, než se původně plánovalo. „Uděláme maximum proto, aby obyvatelé Klášterce nad Ohří byli bez tepla a teplé vody co nejkratší dobu. Také jsme již ve městě uzavřeli okruh, aby jim obojí vydrželo co nejdéle, než potrubí vychladne,“ řekl Petr Hodek.

Zda se tím doba opravy zkrátí, si ovšem v pátek po 22. hodině sám ještě netroufal odhadnout.

Musíme zjistit rozsah poškození, co vše bude nutné vyměnit a podobně. Každopádně bychom chtěli co nejdříve začít alespoň s temperováním. Zatím tedy ponecháváme předběžné ukončení opravy na neděli večer.

Pokud se to podaří dříve, bude to nejen k naší radosti, ale hlavně obyvatel postiženého města. Jak jsem již řekl, uděláme pro to maximum.

uzavřel Petr Hodek

Na místě zasahovali i profesionální hasiči z Elektráren Prunéřov. Ti to mají na křižovatku pověstnou svými nehodami pochopitelně nejblíže, bohužel jejich prvozásahy jsou zde poměrně časté.

Zaměstnanci ČEZ Teplárenské obhlížejí shora vzniklou škodu na potrubí.

Ota Schnepp
regionální manažer komunikace
a mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy
Sdílet