Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři jezy na řece Ostravici mají nové záchranné prvky, přibyly kotevní body i infotabule

Několik kotevních bodů (úchytů) pro lana při zásahu profesionálních hasičů, dlouhé lano se záchrannou podkovou a infotabuli, jak se chovat v divokém jezu a jak zachraňovat tonoucího, mají nově tři jezy na řece Ostravici v katastru Frýdlantu nad Ostravicí (okres Frýdek-Místek).

Do pilotního projektu, který byl spuštěn v loňském roce, se zapojil státní podnik Povodí Odry a Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Ještě letos by měly obdobné záchranné a bezpečnostní prvky přibýt i na dalších nebezpečných jezech v Moravskoslez­ském kraji.

Nové záchranné prvky si v pátek 29. 4. 2016 převzali zástupci frýdlantské radnice u tzv. prženského jezu, který leží hned vedle silničního mostu v Ostravské ulici, spojujícího Frýdlant nad Ostravicí a obec Pržno.

Profesionální hasiči z HZS MSK si na jezu vyzkoušeli kovové úchyty, zabudované v tělese jezu. Také trénovali vybudování a používání lanovky mezi oběma břehy Ostravice, která při reálném hledání tonoucího a jeho záchraně umožní hasičským člunům rychlejší a přesnější pohyb po vodní hladině.

Hasiči si vyzkoušeli i různé způsoby hodu nové záchranné podkovy na dostatečně dlouhém laně směrem k tonoucímu, tonoucí figurant zase různé způsoby uchopení podkovy pro jeho co nejrychlejší záchranu a vytažení na břeh.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet