Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští lezci absolvovali týdenní výcvik v Moravském krasu, cvičili celkem 62 hodin

Od 25. do 29. 4. 2016 se v Moravském krasu uskutečnil výcvik lezeckých družstev a skupin HZS Jihomoravského kraje. Výcvik byl zaměřen především na lezce, kteří tuto funkci vykonávají kratší dobu. Simuloval dlouhodobý fyzicky i psychicky náročný zásah, stejně jako tomu je u zásahů například v jeskynních systémech.

Tým instruktorů připravil úkoly, které během týdne lezci „nováčci“ plnili. Postavení vlastního zázemí v podobě stanů, byl první z nich. Od procvičení základních lanových technik výcvik postupně směřoval k řešení náročných týmových úkolů v podobě záchrany paraglidisty ze stromu, vyhledávání a transport osob v nepřístupném terénu v noci, záchrany osob z jeskynních systémů, aj.

Výcvik byl zaměřen i na další činnosti, které provádí lezci HZS JmK. Procvičovalo se použití stabilizačního systému Paratech. U tohoto výcviku se postupně během celého týdne vystřídali lezci z Územních odborů Brno, Blansko, Znojmo a Hodonín.

Lezci se seznámili s tímto systémem a proškolili se v oblasti stabilizace narušených budov, pažení štol a narušených stropů jak s jeho pomocí, tak s pomocí výdřevy.

Výcviku se účastnili také všichni hasiči se specializací pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou a to v podobě celodenního intenzivního výcviku. Došlo ke sjednocení postupů a technik při záchraně s použitím lana.

Celkově bylo odcvičeno 62 hodin, z toho nejdelší a to středeční výcvik trval 18 hodin.

pprap. Josef Klučka
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet