Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V České Skalici jezdí Liazka po celkové rekonstrukci, oprava trvala půl roku

Dobrovolní hasiči v České Skalici vdechli novou mízu do své cisternové automobilové stříkačky CAS K25 Liaz L101. Byla to již druhá výrazná rekonstrukce, k první došlo v roce 2006 po těžké dopravní nehodě.

Celkovou opravu vozidla z roku 1995 provedla firma STS Prachatice, která se do práce vrhla v dubnu roku 2014 a Liazku odevzdala hasičům v říjnu. Ti nelenili a hned po předání s ní vyrazili k ostrému zásahu.

Rekonstrukce obnášela kompletní opravu podvozku a kabiny. Zcela nové – byť původního typu – je rovněž čerpadlo. Použitá nástavba byla vyvinuta a vyrobena právě pro vozidlo ze Skalice. Je z polypropylenu, což kromě nižší hmotnosti (přibližně o 1 250 kg) přineslo rovněž absolutní odolnost proti korozi, velmi snadnou modifikaci v případě potřeby a rovněž možnost přenést nástavbu na jiné šasi.

Nástavba má na každém boku dvě hliníkové rolety s podélným madlem. Skříně jsou osvětleny LED pásky, zadní dveře se vyklápějí nahoru. V prostoru obslužného místa čerpací jednotky je umístěn mikrofon a reproduktor vozidlové radiostanice.

Součástí skeletu nástavby je nádrž na 2 500 litrů vody a 180 litrů pěnidla.

Teleskopický stožár s halogenovými reflektory je napájen od elektrocentrály vozu, uložené v levé přední schráně na výsuvném platu.

Pro rychlý zásah slouží průtokový naviják značky Rosenbauer s elektrickým navíjením.

Sdílet