Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V okolí Meziboří hořel les, s požárem bojovali hasiči několik hodin

Čtyři hasičské jednotky zasahovaly v sobotu po celý den u rozsáhlého lesního požáru v okolí Meziboří. Na místo požáru v těžko přístupném zalesněném terénu se postupně sjeli profesionální hasiči z Litvínova a dobrovolní hasiči Litvínov, Meziboří a Horní Jiřetín.

K ohlášenému požáru vyjeli na služebních motocyklech i strážníci litvínovské městské policie, kteří hasičům posléze pomáhali pomocí lopat hasit oheň.

Velitel zásahu Miroslav Bakovský z litvínovské profesionální hasičské stanice redakci e-mostecko.cz na místě události řekl, že k požáru došlo na strmém zalesněném svahu Mezibořského lesa v těžko přístupném terénu. Hasiči tak postupně prolévali proudem vody hořící travní a lesní porost.

Dostat se na místo samotného požáru ale znamenalo ujít několik set metrů pěšky. Hasiči tak roztáhli požární hadice na velkou vzdálenost od cisteren. Ty se na místo obtížně dostávaly úzkými lesními cestami. Motorovou pilou pak museli při zásahu odstranit i několik stromů.

Problém u lesních požárů je ten, že plameny se šíří většinou pod zemí mezi kořeny stromů a proto je důležité prolévání zeminy vodou. Tu si hasiči na místo zásahu dopravovali kyvadlově pomocí cisteren.

Plameny pod kontrolu se podařilo dostat hasičům až po několika hodinách. Přesto vyhráno neměli. Asi hodinu po návratu na stanice se totiž na místo museli ještě jednou vrátit, když se na některých místech oheň opět rozhořel.

Mezibořský les je častým turistickým lákadlem nejen pro místní obyvatele. Příčiny vzniku požáru lesního porostu nyní zjišťují policisté a vyšetřovatel hasičů. Nevylučují, že požár lesa vznikl od nedopalku nebo odhozené zápalky. Na Litvínovsku tak šlo o první rozsáhlejší lesní požár v letošním roce.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet