Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa u Rotavy je uhašený, další dny ho budou lesníci hlídat. Založen byl úmyslně

Zatím stále není zcela jasné, jak velkou plochu zasáhl požár lesního porostu u Rotava na Sokolovsku. Hořet zde začalo v neděli v podvečer, ještě do setmění se hasičům podařilo zastavit živelné šíření ohně. Ten se rozšiřoval suchým porostem především kvůli silnému větru.

Hasiči po zjištění, že se jedná o požár ve velmi nepřístupném terénu a na ploše zhruba 600 krát 600 metrů, povolali na místo vrtulník. S jeho pomocí se podařilo zabránit dalšímu šíření. Přesto stále na mnoha místech prohořívá lesní hrabanka, místy teploty pod povrchem dosahují teplot okolo pěti set stupňů.

Během prvních hodin u požáru povolal velitel zásahu na místo jednotky z 2. stupně požárního poplachu. Vyžádal si také na místo velkokapacitní cisterny pro doplňování vody na proudech přímo v kopcovitém lesním terénu, tak i pro doplňování leteckého hašení. Navíc na základě dohod o přeshraniční spolupráci požádal přes operační středisko o vyhlášení poplachu také jednotce z německého Klingenthalu. Ta přijela s pěti zásahovými auty a s asi padesáti hasiči.

Vrtulník provedl na místo požáru několik desítek shozů, kdy z každého jednoho naplněného vaku pod vrtulníkem vylil na požár 900 litrů vody. Do setmění se hasičům podařilo zabránit dalšímu šíření, u požáru zůstaly dvě jednotky celou noc pro kontrolu, na místě zasahovala i terénní čtyřkolka, na které hasiči kontrolovali i těžko dostupná místa.

Od pondělního rána pak hasiči začali likvidovat na tři desítky menších ohnisek lesní hrabanky, které musí ručně rozhrabat a prolít vodou. Během dne hasiči provedli vystřídání zasahujících jednotek, další střídání se chystá na podvečerní hodiny. Předpoklad je, že hasiči na místě budou kontrolovat požár i další noc.

Událost se zatím obešla bez zranění. Dosud se u požáru vystřídalo 14 jednotek hasičů a 28 kusů zásahové techniky. Stále probíhá kontrola celého prostoru, s využitím termokamery hasiči nalézají další ohniska. Na místě je od začátku události i vyšetřovatel požárů, příčina je zatím v šetření, výši škody vlastník lesa dosud nevyčíslil.

10.05.2016 12:00

Všechna ohniska v lese u Rotavy na Sokolovsku jsou již uhašená, hasiči tak svůj zásah ukončili. V pondělí večer předali místo zásahu lesníkům, se kterými předtím celý prostor požáru prošli. Následující tři dny budou lesníci prostor zásahu hlídat a pravidelně kontrolovat, při výskytu dalšího ohniska pak budou neprodleně informovat na tísňové lince hasičů.

Ti pak dle rozsahu na místo zásahu vyšlou potřebný počet jednotek. Zásah tak zatím není uzavřený. Příčina požáru a výše škody zatím zůstává v šetření.

11.05.2016 12:00

Sokolovští kriminalisté, kteří na případu pracují, zadrželi muže, který má kromě tohoto požáru na svědomí požárů zřejmě více.

Doposud bylo zjištěno, že celkem ve třech případech měl 34letý muž v okolí Rotavy založit požáry. Nejprve dvakrát v srpnu loňského roku. V těchto případech způsobil pokaždé škodu kolem desíti tisíc korun.

Naposledy měl založit požár 8. 5. 2016 v katastru obce Rotava v lesním porostu. Tímto požárem byl zasažen lesní porost o rozloze 1,64 ha. S ohledem na klimatické podmínky panující v době požáru zejména silnému větru, mohlo dojít k nekontrolova­telnému rozšíření požáru okolního lesního porostu a mohla být tak způsobena škoda vyšší jak 5 milionů.

Čtyřiatřicetiletému muži kriminalisté sdělili obvinění z pokračujícího přečinu poškození cizí věci a ze zločinu obecné ohrožení. V případě prokázání viny hrozí obviněnému za obecné ohrožení trest odnětí svobody na tři léta až osm let.


Zasahující jednotky:

  • HZS Kraslice (CAS 30 T818–7, CAS 20 T815, UA Ford Ranger)
  • HZS Sokolov (CAS 30 T815–7, VEA Toyota, UA Hyundai, týlový kontejner)
  • HZS CHZ Sokolov (CAS 24 Scania, hadicový přívěs)
  • HZS Cheb (CAS 30 T815–7)
  • HZS Karlovy Vary (VEA Toyota, čtyřkolka Arctic CAT, UA Ford, přívěs nákladní)
  • JSDH Rotava (CAS 32 T815)
  • JSDH Kraslice (CAS 20 Iveco)
  • JSDH Horní Slavkov (CAS 32 T815)
  • JSDH Kynšperk nad Ohří (CAS 32 T815)
  • JSDH Chodov (CAS 24 T815)
  • JSDH Jindřichovice (DA A31)
  • JSDH Šindelová (CAS 24 V3S)
  • JSDH Vintířov (CAS 16 Daewoo)
  • JSDH Oloví (CAS 20 T815)
  • FF Klingenthal
nprap. Mgr. Kateřina Böhmová
Policie ČR
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet