Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

72 hasičů absolvovalo výcvik v polygonu v Hamru na Jezeře, někteří si sáhli na dno svých sil

Minulý týden byl proveden praktický výcvik nositelů dýchací techniky v polygonu ZBZS Hamr na Jezeře, kterého se zúčastnilo celkem 72 členů dobrovolných jednotek. Mezi jednotkami je tradičně o tento praktický výcvik obrovský zájem.

Výcvik je možné každoročně organizovat díky vynikající spolupráci HZS Libereckého kraje, ÚO Česká Lípa a Závodní báňské záchranné služby Hamr na Jezeře. Jejím zástupcům bych chtěl tímto poděkovat,

říká mjr. Bc. Filip Drchota, vedoucí pracoviště IZS a služeb HZS LK, ÚO Česká Lípa.

Polygon je dřevěný ve stylu důlních šachet, kde je veliká variabilita různých cest, nechybí důlní vozík, který již tradičně stojí v cestě jako překážka.

Všichni členové dobrovolných jednotek si sáhli na dno svých sil, během výcviku jsme několikrát řešili situaci, kdy někomu došel vzduch v láhvi, bylo i několik případů nevolnosti,

popsal Filip Drchota.

Díky bezpečnostním opatřením v polygonu se vše nakonec obešlo bez zranění a všichni členové jednotek odjížděli s novou zkušeností.

Svůj polygon pro výcvik má HZS Libereckého kraje na stanici profesionálů v Jablonci nad Nisou. Ten je však jiného typu – klecový. Hasiči v něm překonávají překážky – šikmé plochy, sestupy po žebříčku, zúžený profil roury, nechybí ani slepá cesta.

Jakmile hasiči projdou za tmy, kouře a zvukových a světelných efektů do jakéhosi bytového jádra, musí vypnout hlavní uzávěr plynu, elektrorozvaděč, uzávěr přívodu vody, topení a sporák. Na místě vyhledají osobu (figurínu), kterou berou s sebou stejnou cestou zpět.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet