Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár plechového seníku v Luboměři na Novojičínsku způsobil škodu za tři miliony korun

Požár plechového seníku na Novojičínsku se škodou přes tři miliony korun

Celkem devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na pátek 13. 5. 2016 v obci Luboměř (okres Nový Jičín) u požáru seníku s ocelovou konstrukcí, pokrytého plechem, který se nechává kontrolovaně dohořet. Majitelé vyčíslili předběžnou škodu na 3,3 milionu korun, příčina vzniku požáru je v šetření. Požár se dosud obešel bez zranění.

Operační středisko hasičů bylo o ohni informováno necelou hodinu po čtvrteční půlnoci. Na okraj Luboměře vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Nový Jičín, Vítkov a Bílovec, společně s nimi šest jednotek dobrovolných hasičů – Fulnek, Odry, Spálov, Studénka, Vítkov a Luboměř.

Hoří zde seník – zhruba třetina ocelokolny o půdorysu zhruba 75 × 15 metrů a výšce 8 metrů, v němž byla uskladněna lisovaná sláma a kolem další píce. Dohořívání seníku (které majitelé schválili) pod kontrolu hasičů bude trvat minimálně několik hodin, pravděpodobně celý den.

V tuto chvíli, tedy kolem pátečního poledne, na místě opět zasahuje 9 jednotek hasičů. Jednotka SDH Vítkov odjela na základnu, ráno ale přijel nakladač ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Hořící či dýmící kusy slámy nakládají a vyvážejí na volnou plochu i dva nakladače, které sehnal majitel seníku.

Sláma uvnitř seníku pomalu prohořívá. Velitel zásahu odhaduje, že jednotky hasičů zde budou zasahovat až do pátečního večera, pak tu minimálně jedna zůstane na kontrolu a dohled požářiště.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet