Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičina nejen dřina 2016 proběhla ve Šlapanicích, tentokrát na téma “Záchrana osob z výšek hloubek a vodních ploch”

Skončil 7. ročník akce s názvem Hasičina nejen dřina, která se odehrála v sobotu 4. 6. 2016 v městském parku na Riegrově ulici ve Šlapanicích. Tentokrát hasiči zvolili téma “Záchrana osob z výšek hloubek a vodních ploch”, čemuž byl přizpůsoben celý program.

Dopolední program je určený zejména dětem, ale snad se nenudili ani jejich rodiče. Po soutěžních disciplínách se rozběhlo zaregistrovaných 310 dětí. Malé závodníky čekalo 8 stanovišť, kde plnili rozličné úkoly

Ve volných chvílích byla možnost prohlédnout si vystavenou záchranářskou techniku, kde bylo i letos na co koukat, neboť každý rok je k vidění něco jiného. Před polednem přišlo na řadu několik ukázek. Nejdřív předvedla místní jednotka záchranu bruslařky, která se propadla na ledě. Velmi atraktivní ukázku pak připravili, za pomoci dvou přítomných automobilových plošin, lezci z HZS Jihomoravského kra­je.

Na závěr byli přítomní svědky požárního útoku veteránů z Bedřichovic, kteří v historických uniformách předvedli plně funkční a repasovanou požární stříkačku Chotěbor z roku 1935. Všichni účinkující sklidili od publika zasloužený potlesk.

První letošní disciplínou byla záchrana tonoucí osoby za pomoci lodi. Vodní plochu představoval asfaltový povrch parku. Druhou byla záchrana zraněné osoby z výšky, kdy jeden z členů byl zavěšen v postroji ve výšce a musel být zbytkem družstva ošetřen a dopraven do bezpečí. Třetí byl oddechový kvíz, kde museli soutěžící zodpovědět 5 otázek se záchranářskou tematikou.

Čtvrtou disciplínou byla záchrana osoby z ledu. I tady dokázali organizátoři nasimulovat kluzký povrch a záchrana probíhala pomocí žebříků. Poslední disciplínou pak byla záchrana osoby z výkopu a to i za použití skluzavky.

Michal Velan
starosta MHJ HS Šlapanice
Sdílet
Přiložené soubory
podekovani_2016.pdf zobrazit online PDF 352 kB