Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Liberce v rámci mediální kampaně „Aby červený kohout nezakokrhal" ukázali, jak si poradit s malými požáry

Ve středu odpoledne představili hasiči HZS Libereckého kraje na centrální stanici v Liberci regionálním médiím svou kampaň, kterou chtějí upozornit na rizika požárů v domácnostech. Požárů totiž stále přibývá, protože lidé nemají správné návyky. Za většinou bytových požárů stojí lidská nedbalost, porušování předpisů či nesprávná manipulace s otevřeným plamenem.

Představení mediální kampaně „Aby červený kohout nezakokrhal" nebylo ledajaké. Hasiči umožnili novinářům vyzkoušet si hašení na vlastní kůži. Po krátkém úvodu, kdy a jak hasicí přístroj použít, vyráželi zástupci médií sami krotit vysoké plameny.

Odborníci z prevence varovali také před požáry jídel na plotnách. A opět předvedli názornou ukázku toho, co se stane, když na vznícený olej na pánvi vlijete pouhý hrneček vody. Každá kapka vody, která se do oleje dostane, se okamžitě odpaří, zvětší svůj objem až 1700 krát a vyvrhne hořící tuk do okolí. Požár tak neuhasíte, ale naopak získá na větší intenzitě.

Poradit si lze pomocí improvizovaných prostředků, kterými zamezíte přísunu kyslíku. Hasiči použili na uhašení mokré tričko, stejně tak lze využít namočený hadr nebo utěrku. Obdobnou práci odvede velká poklička nebo pečicí plech. Při vaření v kuchyni nikdy nenechávejte pokrm na plotně nebo v troubě bez dozoru. Statistky jsou vysoké – každý pátý požár v České republice vznikne v domácnosti, a to nejčastěji v kuchyni při přípravě jídel.

HZS Libereckého kraje děkuji firmě ALBECO spol s. r. o., která na akci zapůjčila hasicí přístroje.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet