Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali na Lipně simulovaný požár a ekologickou havárii, v pátek proběhlo havarijní cvičení

Simulovaný požár olejového agregátu pro mazání ložisek Kaplanovy turbíny Vodní elektrárny Lipno II a následné prověření součinnosti obsluhy elektrárny s jednotkami HZS, jednotkami SDH obcí a pracovníky Povodí Vltavy – to byly hlavní body havarijního cvičení, které v pátek 20. května 2016 proběhlo na elektrárně ve Vyšším Brodě.

Mimořádné hlášení se hlasitě rozeznělo v prostorách lipenské elektrárny a obsluze výrobny elektřiny na největším umělém jezeře v České republice bylo v tu chvíli jasné, že konec pracovního týdne nebude jednoduchý. Menší z lipenských elektráren umístěnou nad Vyšším Brodem zachvátil požár mazacího agregátu.

Na začátku všeho byl zkrat na olejovém čerpadle v prostoru pomocných provozů turbíny na vodní elektrárně Lipno II.

informoval vedoucí oddělení provozu vodní elektrárny Lipno Bedřich Kučera

Kvůli silnému zakouření objektu a nemožnosti určit rozsah poškození neváhal pracovník obsluhy a okamžitě vyťukal známé trojčíslí 150 a informoval Hasičský záchranný sbor a současně i dispečink vodních elektráren.

To vše se naštěstí odehrálo jen v rámci havarijního cvičení, které mělo prověřit připravenost a souhru všech složek integrovaného záchranného systému. To ovšem v tu chvíli věděla jen hrstka zasvěcených.

Ve čtvrt na deset už stály před elektrárnou první vozy jednotek Hasičského záchranného sboru. Postupně dorazili hasiči z požárních stanic Český Krumlov a Frymburk a jednotka SDH obcí z Vyššího Brodu. Prvním cílem byl „požár“ uniklých olejů, proti kterému hasiči zasáhli pěnotvornou proudnicí.

Protože panovalo podezření na „únik oleje“ do toku Vltavy, došlo v druhém kroku také k instalaci norné stěny. Havarijní cvičení se zaměřilo na ověření postupů a činností uvedených v Plánu havarijní připravenosti, podle kterých postupuje obsluha elektrárny Lipno při řešení mimořádné události.

Prověřilo také součinnost obsluhy elektrárny s jednotkami HZS, jednotkami SDH obcí a pracovníky Povodí Vltavy.

Dnešní havarijní cvičení na vodní elektrárně Lipno II prověřilo, jak jsou zaměstnanci lipenské elektrárny schopni ve spolupráci s hasiči a pracovníky Povodí Vltavy zvládnout a řešit mimořádnou událost – požár v technologii elektrárny.

Současně byla reálně ověřena realizace opatření k zamezení úniku nebezpečné látky na vodní hladinu – instalace norné stěny. Za necelé tři hodiny bylo možné akci ukončit s následným kladným hodnocením.

shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ


To, že jsme nasadili útočné proudy k likvidaci požáru, je pro nás rutina. Pro zasahující jednotky hasičů bylo důležité seznámit se prostory vodní elektrárny a nebezpečími, které zde mohou nastat.

řekl ředitel územního odboru Český Krumlov HZS Pavel Rožboud

Foto: plk. Ing. Pavel Rožboud, ředitel HZS Český Krumlov
Martin Schreier, mluvčí pro obnovitelné zdroje, Útvar mediální komunikace ČEZ, a. s.,
Sdílet