Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejtvrdší jihomoravští hasiči dovezli ze soutěže TFA Austria v Rakousku medaile i v roce 2016

Trojice hasičů HZS Jihomoravského kraje vybojovala medaile na Mezinárodním mistrovství Rakouska v disciplíně TFA. Zlato v kategorii nad 30let získal Petr Moleš, v kategorii nad 40 let zvítězil Stanislav Kalvoda a Vít Malenovský v kategorii do 30 let vybojoval stříbro. Ve štafetě za ČR zvítězili.

V sobotu 21. května 2016 soutěžilo přes sedm desítek hasičů v rakouském Siegendorfu v disciplíně TFA. Jedná se o zřejmě nejtěžší druh silové hasičské soutěže, která svými podmínkami simuluje práci hasiče při zásahu. TFA je zkratka z anglického „Toughest Firefighter Alive“ která se překládá jako „ Nejtvrdší hasič přežije“.

V absolutním pořadí vyhrál Petr Moleš (ÚO Hodonín, PS Hodonín), Stanislav Kalvoda (ÚO Brno-město, PS Lidická) získal třetí místo a Vít Malenovský (ÚO Brno-město, PS Líšeň) obsadil čtvrté místo. Ve štafetě společně s kolegou Radkem Jakešem z Prahy zvítězili také.

Závod je tradičně rozdělen na čtyři úseky, ale oproti tradičnímu pořadí disciplín se zde začíná výběhem do zhruba 10. poschodí, ale závodníkovi se měří i čas jeho seběhu. Následují silové disciplíny jako roztahování zavodněné hadice B, přenášení žebříků, vytahování 20 kg závaží do 4. podlaží a na závěr největší „bonbónek“ a sice transport 80kg figuríny na 100 metrů a překonání 3 metry vysoké bariéry.

V soutěži jednotlivců se v kategorii do 30ti let byl pátý Marek Steiner, v celkovém pořadí pak devátý, Honza Kořínek v kategorii 40– 45 let dosáhl na čtvrté místo, celkově pak na třinácté a Radek Jakeš v kategorii 40– 45 let získal bronz a celkově desáté místo v konkurenci z 65 soutěžících z pěti států.

Sdílet