Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V kalových čerpadlech existují rozdíly. Na co si dát pozor?

Kalová čerpadla jsou neodmyslitelným pomocníkem každého hasiče – při odčerpávaní vody ze sklepů, studen nebo jímek prokazují skvělou službu. Aby však byly výsledky vaší práce skutečně precizní, musíte zvolit správný typ přístroje.

Ponorná vs. povrchová
Kalová čerpadla se dělí na dva základní typy – ponorná jsou určená k trvalému ponoření, ta povrchová při čerpání vody zůstávají na souši.

Už při prvním pohledu na parametry obou těchto přístrojů si všimnete, že ponorná čerpadla mají menší výtlak = výšku, do které jsou schopny čerpanou vodu vytlačit. U běžně používaných čerpadel jde řádově o 10–20 m. Ačkoliv ty nejlepší přístroje zvládnou i 50 m, jejich cena už překračuje hranici 100 000 Kč.

Základní povrchová čerpadla vytlačí vodu výše – třeba čerpadla od HONDY až do výšky 30 m. Jejich cena je přitom výrazně nižší, zaplatíte za ně jen něco kolem 40 000 Kč.

U povrchových čerpadel vstupuje do hry také parametr „sací hloubka“. Jelikož je neumisťujete přímo do vody, ale na souš, musíte vědět, jak hluboko pod sebou jsou schopna vodu odsávat. Běžná sací hloubka se pohybuje kolem 8 m. Zároveň myslete na to, že povrchová čerpadla, tedy jejich sací hadici, musíte před použitím napřed zavodnit.

Tím se zvyšuje celková dopravní výška povrchových kalových čerpadel, jde totiž o součet sací hloubky a výtlačné výšky. V našem případě 38 m – jen vždy myslete na to, že v šachtě musíte mít prostor pro usazení čerpadla.

Pozor na maximální průtok
Dalším důležitým parametrem kalových čerpadel je maximální průtok. Čím je vyšší, tím samozřejmě lepší, ale berte hodnoty uváděné výrobci s rezervou. Průtok totiž klesá s výškou výtlaku a odporem v potrubí, takže tyto maximální hodnoty jsou spíše teoretické – v praxi se k nim těžko přiblížíte. Značkový výrobce obvykle k čerpadlu dodává i výkonovou křivku, ze které poznáte, jaký výkon při konkrétní výšce dostanete.

Pokud např. používáte povrchové kalové čerpadlo s maximálním výtlakem 30 m a maximálním průtokem 710 l/min, při čerpání do výšky 30 m bude voda proudit v řádech jednotek l/min.

Sledujte i průchodnost částic
Kalová čerpadla jsou předurčená k přečerpávání znečistěné vody, ve které se objevují pevné částice. Proto sledujte i parametr průchodnosti, ten se nejčastěji pohybuje někde v rozmezí 10–30 mm. Když čerpadlo nasaje větší částici, tak ji přes své síto nepropustí a tedy nepřečerpá.

Při výběru byste neměli opomenout ani celkovou hmotnost přístroje. Třeba ponorné čerpadlo Atlas Copco WEDA 10 s průtokem 610 l/min váží jen 12 kg, WEDA 30 s průtokem 1 500 l/min dokonce jen 20 kg. Takto skvělé hodnoty mají čerpadla díky použití konstrukce z lehké a chemicky odolné hliníkové slitiny – není divu, že je s oblibou používají třeba horníci v hlubinných dolech po celém světě. Pro zajímavost: čerpadla WEDA mají také tepelnou pojistku proti spálení při běhu na sucho a běhu na prázdno navíc brání plovák.

U benzinových pohonů sledujte také parametry motoru. Již výše zmíněná čerpadla od HONDY mají užitečnou funkci 360, díky které lze čerpadlo skladovat i provozovat při jakémkoliv sklonu bez rizika poškození motoru. Čerpadla mají také automatickou kontrolu oleje, takže jakmile hladina klesne pod minimální hodnotu, motor vypnou. A motory HONDA jsou kapitolou samy o sobě – jejich schopnost chytnout za každých podmínek je ojedinělá.


Pokud byste si chtěli kalová čerpadla nejprve proklepnout, můžete si je před koupí jen vypůjčit. Například autorizovaný dodavatel kalových čerpadel – MANEK, stavební stroje spol. – půjčuje špičková ponorná čerpadla Atlas Copco a povrchová čerpadla HONDA už od 400 Kč za den. Navíc v něm máte jistotu spolehlivého servisu i dodavatele náhradních dílů.

Sdílet