Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár vrakoviště v Ropici způsobila rozbrušovací pila, na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů

Sedm jednotek hasičů zasahovalo o pondělním večeru 23. 5. 2016 v obci Ropice (okres Frýdek-Místek) u požáru v areálu vrakoviště, které zasáhlo plochu 30 × 50 metrů a dvě ocelové haly. Kouř z vraků aut i jejich pneumatik se naštěstí dostatečně se rozptyloval po okolí a podle názoru pracovníků životního prostředí nezpůsobil žádné problémy.

Při požáru, za který může nedbalost při řezání rozbrušovací pilou, nebyl nikdo zraněn. Předběžná škoda byla odhadnuta na 100 tisíc korun, především na zařízení uvnitř dvou hal. Může se zvýšit o škodu na elektrických drátech nad vrakovištěm, které se teprve budou kontrolovat.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno v pondělí krátce po 19. hodině. Do Ropice vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Český Těšín, Třinec a Frýdek-Místek, společně s nimi tři jednotky dobrovolných hasičů – Ropice, Bystřice a Český Těšín-Město, pomáhali také hasiči z Třineckých železáren.

Hořela hromada vyřazených aut (některá s pneumatikami) na ploše 50 × 30 metrů ve třech a někdy i čtyřech vrstvách nad sebou. Hasiči dostali oheň pod kontrolu už zhruba za hodinu a čtvrt, dohašování jim zabralo dalších několik desítek minut. Většina jednotek se vracela na své základny po 22. hodině. Na kontrolu požářiště zde až do úterních ranních hodin zůstaly dvě jednotky dobrovolných hasičů – Ropice a Český Těšín-Město.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet