Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chodovský tuplák vyběhli závodníci poprvé, protivníkem bylo 19 pater bývalého hotelu Opatov

V sobotu 21. května 2016 se uskutečnil nultý ročník soutěže Chodovský tuplák, pořádané Sborem dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov. Akce spočívala ve výběhu jednotlivců do 19. patra bývalého hotelu Opatov. Budova je nyní nevyužívaná a již v minulosti posloužila chodovským dobrovolným hasičům k nácviku zásahové činnosti ve výškových budovách. Odtud vzešla myšlenka umožnit výcvik formou soutěže i hasičům z dalších jednotek.

Detailní přípravu soutěže a funkci hlavního rozhodčího si vzal za své strojník jednotky Martin Petržela. Nad akcí převzal záštitu starosta městské části Praha 11, pan Jiří Štyler.

Start probíhal ve foyeru budovy. Každý závodník se vybavil kompletním zásahovým oděvem, včetně rukavic, neaktivním dýchacím přístrojem s plnou lahví a především velkou hasičskou sekerou – tuplákem. Pak na pokyn rozhodčích proběhl optickou časomírou a skrz nouzový východ na schodiště chráněné únikové cesty výškového hotelu. Disciplína končila stisknutím tlačítka na vrcholu schodiště v 19. patře. Pro případ jakýchkoli problémů byli na schodišti rozmístěni pořadatelé a v cíli čekala dvojice hasičů-zdravotníků.

Soutěže se zúčastnilo celkem 18 závodníků, jednak z pořadatelského sboru Praha 11 – Chodov a dále ze sborů Praha – Nebušice, Praha – Újezd, Velenice a Uhlířské Janovice. Mezi závodníky se přihlásil také zastupitel městské části Praha 11, pan Petr Sýkora, a největším překvapením byla účast moderátorky TV Nova Karly Mráčkové, která se stala jednou ze dvou ženských účastnic soutěže. Druhou ženou ve startovním poli byla členka SDH Praha 11 Aneta Vitásková, která se letos již úspěšně zúčastnila soutěže „Letňanský železňák“.

Pro veřejnost byla připravena ukázka techniky JSDH Praha 11 před budovou hotelu, pro děti byly lákadlem hasičské omalovánky a stříkání džberovkou. Celá akce proběhla ve velmi přátelské atmosféře a pořadatelům přálo i počasí. Jak už je uvedeno v úvodu, soutěž byla opatrně označena jako nultý ročník, jednalo se tedy o jakousi generálku pro ročníky další. Pak nezbývá než konstatovat, že to byla generálka úspěšná, a pořadatelé už teď začínají plánovat, čím obohatit příští ročník.

Sdílet
Přiložené soubory
Tuplák - výsledky.pdf zobrazit online PDF 245 kB