Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z šedesát metrů hluboké šachty v dole u Černé v Pošumaví zachránili hasiči zraněného muže

Velmi náročný zásah měli dnes hasiči v dole u Černé v Pošumaví, části obce Bližná, kde z důlní šachty zachránili zraněného muže.

Událost byla na tísňovou linku 112 nahlášena dvě minuty před 15. hodinou. Operační středisko okamžitě do Bližné vyslalo profesionální hasiče ze stanice Frymburk a Český Krumlov, z Českých Budějovic na místo vyjel technický kontejner, který disponuje prostředky a vybavením pro záchranu zavalených osob či osob z hloubek.

Jako první do Bližné přijela frymburská jednotka, jejíž dva členové se spustili do 63 metrů hluboké šachty. Jejich zpráva podaná na operační středisko byla, že zraněný muž komunikuje a není zasypaný ani zavalený. Po příjezdu českokrumlovské jednotky velitel zásahu do šachty vyslal další dva hasiče s lezeckou specializací. Společně s nimi ke zraněnému po důlním žebříkovém systému slezl také zdravotník ZZS. Další hasič-lezec se do šachty ke zraněnému slanil s nezbytným lezeckým materiálem, který hasiči plánovali použít pro vytažení zraněného.

Ostatní zasahující hasiči demontovali z otvoru šachty vše, co by mohlo bránit vytažení zraněného. Zároveň z nejbližšího okolí odstranili všechna vozidla a vytvořili tak co největší volný prostor. Dále instalovali nad otvorem do šachty kladku a záchranné lano. Dole v šachtě mezitím hasiči zraněného uložili do vakuových nosítek a dále ještě do nosítek Scedi. Jeden z lezců se pak připoutal k nosítkům a hasiči nahoře byl kladkou vytažen i se zraněným na povrch. Zde byl zraněný ihned transportován do sanitky ZZS a předán lékaři.

Komunikace hasičů z více než šedesátimetrové hloubky na povrch probíhala důlní linkou a radiostanicemi. Zásah byl velmi náročný a zdlouhavý především při samotném vytahování zraněného. V šachtě bylo mnoho překážek, které bránily rychlému vytažení. Tato samotná činnost zabrala hasičům téměř půlhodinu.

Zároveň bylo po celou dobu zásahu naprosto nezbytné pohybovat se kolem šachty tak, aby dolů nespadlo absolutně nic, neboť celá akce se odehrávala přímo pod otvorem.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet