Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali u nehody autobusu s dětmi v Malé Morávce

Tři jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovaly více než pět hodin od středečního rána 25. 5. 2016 u nehody autobusu s řidičem, dvěma pedagožkami a 18 dětmi v Malé Morávce (okres Bruntál). Autobus skončil na pravém boku v příkopu. Hasiči ošetřili šest zraněných osob, z toho dvě dospělé, zbytek dětí odvezli svým evakuačním autobusem na místo školy v přírodě a havarovaný autobus pomocí těžké techniky z Ostravy vyprostili.

Operační středisko hasičů bylo ve středu ráno informováno o nehodě autobusu, ke které došlo podle Policie ČR v 08:15 hodin v obci Malá Morávka nedaleko chaty Kopřivná. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bruntálu, Rýmařově a Ostravě-Zábřehu, odkud přijela těžká technika – vyprošťovací speciál Mercedes Actros Bizon a silný jeřáb Demag/Terex.

Je mi to velmi líto, ale musím potvrdit, že dnes v půl osmé ráno havaroval náš autobus v Malé Morávce. Podle informací, které máme, se udělalo panu řidiči špatně a sjel s autobusem ze silnice. Autobus jel na pravidelné lince z Bruntálu do Karlovy Studánky a vezl 20 cestujících, jednalo se o 18 školních dětí a dvě paní učitelky.

Záchranáři ošetřili na místě pár drobných poranění a dva cestující vzali pro jistotu do nemocnice na kontrolu. V péči lékařů je i pan řidič. Na linku jsme ihned vypravili náhradní autobus. Pevně věřím, že budou všichni v pořádku.

řekla nám Pavla Struhalová, ředitelka Arriva Morava

Hasiči nejprve ošetřili šest lehce zraněných osob a po příjezdu zdravotnických záchranářů ZZS MSK jim je předali. Tři byly převezeny k vyšetření do nemocnice (řidič, učitelka a dítě).

Hasičský evakuační autobus odvezl zbytek cestujících z havarovaného autobusu do Karlova, místa jejich školy v přírodě. O bezproblémové vyproštění autobusu se pak postaral Bizon a jeřáb. Žádné provozní kapaliny z autobusu neunikly.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet