Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a záchranáři cvičně zasahovali u pádu vojenského letounu na pražském letišti Kbely

Na letišti Praha Kbely došlo dne 25. 5. 2016 k nehodě vojenského transportního letounu CASA C-295 M letícího na trati Brno Tuřany – Praha Kbely. Na palubě je 45 cestujících a 4 členové posádky.

Během klesání letounu na převodní hladinu před přiblížením k letišti Praha-Kbely posádka zjistila, že došlo k úniku kapaliny z hydraulického systému. Po vysunutí podvozku signalizace polohy podvozku ukazovala, že se nezajistil levý hlavní podvozek ve vysunuté poloze.

Posádka letounu si vyžádala kontrolní průlet v blízkosti řídící věže na vizuální ověření polohy podvozku. Kontrolní průlet nepotvrdil zajištění podvozku ve vysunuté poloze, a proto posádka letounu po průletu vyhlásila stav tísně. Stav TÍSEŇ byl vyhlášen v 17:30 hodin. Posádka letounu neprodleně zahájila přípravu letounu na nouzové přistání.

Z celkového počtu 45+4 osob bylo 8 osob usmrceno, 17 osob mají těžká zranění, 11 osob středně těžká zranění, 17 osob lehce zraněných.

Řídící věž aktivuje letištní zásahové složky (Letištní hasičskou jednotku). Letoun CASA C-295 M po provedení přístrojového okruhu zahájil klesání pro přistání. Zásahová vozidla LHJ ve stavu „TÍSEŇ“ zaujaly vyčkávací pozice. Letoun dosedl na pravá kola hlavního podvozku, následně na přední podvozek. Krátce na to vlivem brzdných sil a odstředivých sil došlo k vyjetí letounu z dráhy a letoun se zastavil na úrovni pojezdové dráhy.

Během samovolného zasunutí levého podvozku došlo k částečné destrukci trupu. Listy levé vrtule, které se dostaly do kontaktu se zemí, se zlomily a jejich úlomky pronikly levou stranou trupu do kabiny cestujících. Po zastavení vraku letounu vznikl v prostoru levé podvozkové gondoly požár. Následně došlo ke vznícení paliva na konci levé strany křídla.


Zásahu se účastní :

  • Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy,
  • Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy,
  • Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy,
  • Armáda české republiky (24. zDL, LHJ letiště Kbely).
Sdílet