Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili únik čpavku ze železniční cisterny v lovosické Lovochemii, při fiktivní události došlo k zranění 6 osob

Únik čpavku ze železniční cisterny u lovosické Lovochemie zaměstnal ve čtvrtek hasiče, policisty i zdravotníky. Naštěstí šlo ale jen o taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému s cílem ověřit zvládnutí mimořádné situace, v tomto případě fiktivní únik čpavku mimo areál Lovochemie.

Po tříhodinovém cvičení se zástupci hasičů, policistů i zdravotníků shodli na tom, že jsou na podobnou událost připraveni. Proběhla cvičná evakuace 146 osob z výrobních provozů v areálu společnosti Lovochemie. Potvrdila to mluvčí Lovochemie Libuše Tomanová.

„Cvičení se soustředilo na zásah během simulovaného úniku čpavku z cisterny přímo v areálu společnosti Lovochemie. Tuto situaci jsme navíc cvičně upravili i o několik fiktivních úrazů: 3 těžká a 3 lehká zranění. Jejich hlavním smyslem bylo zapojit do cvičení i zdravotníky,"

říká Karel Novotný, velitel taktického cvičení.

Akce probíhala od 9 do 12 hodin a zúčastnilo se jí téměř 90 hasičů, policistů a zdravotníků. Převážnou část zapojených osob tvořili hasiči z Lovochemie, hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje z Lovosic, Litoměřic i Ústí nad Labem a z jednotek dobrovolných hasičů z okolních obcí. To, že v Lovochemii probíhá cvičení, poznala i veřejnost.

„Informovali jsme městský úřad v Lovosicích, přilehlé obce i firmy sídlící v okolí našeho areálu. Snažili jsme se tím předejít možným nedorozuměním, protože toto cvičení obsahovalo také výstražné zvukové signály, uzavírku silnice první třídy uLovochemie a také rozsvícení výstražných světel,"

doplňuje seznam doprovodných prvků cvičení Libuše Tomanová, vedoucí personálního oddělení společnosti Lovochemie.

Celé cvičení probíhalo podle plánovaného programu. Během celé akce nebyla nijak narušena bezpečnost provozu areálu Lovochemie, nedošlo k přerušení výroby ani k ohrožení života či zdraví osob.

„Všichni pracovali tak, jak měli. Kromě toho, že jsou tato cvičení povinná ze zákona, je dobré pravidelně procvičit zásah téměř v reálných podmínkách. Lépe se tím připravujeme na případné mimořádné situace. Při dnešním cvičení jsme si ověřili funkční spolupráci hasičů, zdravotníků a policistů"

dodává Karel Novotný, velitel taktického cvičení.


Taktické cvičení Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje v kostce
Fiktivní únik čpavku z železniční cisterny v areálu společnosti Lovochemie. Do ovzduší se simulovaně uvolnilo přibližně 200 kg čpavku a ten se dostal mimo areál společnosti Lovochemie.

Při události došlo k hranému zranění 6 osob, z toho 3 zranění vážná a 3 lehká. Po oznámení fiktivního úniku čpavku uzavřeny silnice I/15 a II/247 v okolí areálu Lovochemie. Komunikace byly uzavřeny zhruba na 40 minut.

Samospráva, podnikatelské subjekty, okolní obce a občané byli včas upozorněni na cvičení formou automatických SMS dispečinku, prostřednictvím osobních návštěv, informovaností regionálního tisku, hlášením městského rozhlasu v Lovosicích a zasíláním informačních mailů společnostem v okolí Lovochemie. Zásahu se zúčastnilo celkem 88 osob – 63 hasičů, 18 policistů a 7 zdravotníků.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet