Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS ČR dlouhodobě spolupracuje s nadací Charty 77 a Konto bariéry na projektu „Senzační senioři“

HZS ČR dlouhodobě spolupracuje s nadací Charty 77/Konto bariéry na projektu SenSen (Senzační senioři). Kromě série článků z oblasti ochrany obyvatelstva, IZS a požární ochrany, která byla v minulých letech pravidelně zveřejňována na webových stránkách nadace, se HZS ČR už druhým rokem podílí na organizaci Sportovních dnů seniorů.

V letošním roce se dne 25. 5. 2016 na Stadionu mládeže, Na Kotlářce 1, Praha 6 – Dejvice konala další akce pro seniory pod názvem „Sportovní hry seniorů“. Tuto akci, která je součástí projektu Českého olympijského výboru „Česko sportuje“, realizuje Nadace Charty 77/Konto bariéry spolu s občanským sdružením Buď Fit Seniore, o.s. Ze strany HZS ČR byl pro účastníky akce k dispozici PVČ stánek a dále vědomostní soutěž zaměřená na problematiku ochrany obyvatelstva za mimořádných událostí.

Po prvotním ostychu se někteří účastníci rozhodli vyzkoušet možnost zavolání na tísňovou linku 112, kde si při modelové situaci vyzkoušeli komunikaci s operátorem.

Sportovního dne se zúčastnilo 280 seniorů, kteří se sjeli z celé republiky. Nejstarší účastnici bylo 86 let. Senioři se utkali ve slalomu, nordic walking, speciálním biatlonu a pétanque. Kromě toho si mohli vyzkoušet jízdu na fitkoloběžkách a střelbu s laserových pistolí. Ve stánku PVČ si vyzkoušeli své znalosti z „Požární ochrany a ochrany obyvatelstva“.

Zdánlivě jednoduchá otázka: „Při požáru vzniká kouř, který …“ překvapovala seniory svou odpovědí: „je lehčí než vzduch a drží se u stropu“. I informace, že prostěradlo, ručník či oděv přivřený v okně bytu, ve kterém hoří, znamená signalizaci, že v bytě je osoba, která potřebuje pomoct, byla pro seniory novinkou.

Stánkem PVČ prošlo přes 170 seniorů, kteří si odnesli mnoho užitečných informací, a kterým za odvahu při vědomostní soutěži a komunikaci s operátorem tísňové linky 112, byly věnovány drobné upomínkové předměty. Závodníkům přišli fandit také olympionici Imrich Bugár, Věra Čáslavská a Vít Přindiš, kteří na závěr dne měli s účastníky Sportovního dne seniorů besedu. Účast HZS ČR byla velmi kladně hodnocena jak spoluorganizátory, tak především samotnými soutěžícími.

kpt. JUDr. Zdeněk SADÍLEK, Ph.D.
odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení, oddělení instruktáží a školení
Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR
Sdílet