Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

1. ročník hasičských závodů v Žamberku dopadl na výbornou

V sobotu 23. července 2016 proběhly netradiční hasičské závody O Putovní pohár starosty města Žamberka. Závody zahájil ve 13:00 hod. starosta města Žamberka společně se senátorem PČR Petrem Šilarem. Soutěže se zúčastnilo 12 družstev sborů dobrovolných hasičů, jedno dokonce přijelo z polské obce Plawnica.

Na závodníky čekaly dvě soutěžní disciplíny. Pět minut před startem první disciplíny si závodníci vylosovali PIN kód, který museli zadat po odstartování soutěže na dveře, kterými proběhlo celé družstvo a následně se rozdělilo do dvou koridorů. Jedna část běžela přes kladinu, nízkou bariéru a hrazdu, kterou museli podlézt k základně, kde museli vytvořit přívodní vedení vody od nádrže k čerpadlu.

Druhá skupina běžela k „nabouranému“ vozidlu, kde museli zachránit model miminka z vozidla a transportovat jej do bezpečného prostoru. Následně mohli vytvořit útočné vedení z hadic 2× „B 75“, rozdělovač a dva proudy po 2× „C 52“, které muselo vést přes vozidlo. Materiál na útočné vedení byl uložen v kufru „nabouraného vozidla“. Po úspěšném sestříknutí terčů byla disciplína ukončena.

V druhé disciplíně museli závodníci přerovnat „protipovodňové“ pytle s pískem z jedné palety na druhou, dále pomocí kelímku s vodou naplnit nádobu umístěnou na závoře, aby se jim závora otevřela a následně mohli transportovat jedno ze svých kolegů na nosítkách do cíle. Výsledné časy z obou disciplín se na závěr sčítaly.

K maximálním výkonům závodníků motivovala děvčata z RED BULL WINGS TEAMU, která rozdávala „tekutá křídla“ v podobě energetických nápojů.

Závody byly napínavé do poslední chvíle a o vítězi rozhodovaly sekundy. V kategorii muži si vítězný putovní pohár starosty města Žamberka odvezlo družstvo mužů z SDH Líšnice, na druhém místě se umístilo družstvo mužů z SDH Žamberk a třetí místo obsadilo družstvo mužů z SDH Bohdašín. V kategorii žen se na 1. místě umístilo družstvo žen z SDH Líšnice, druhé místo obsadily ženy z SDH Žamberk a třetí místo vysoutěžily ženy z SDH Klášterec nad Orlicí. Kategorii veteránů vyhrálo družstvo SDH Žamberk. Všechna družstva byla obdarována poháry a krásnými věcnými cenami, za které patří poděkování všem sponzorům.

Tyto závody měly dva úkoly. Prvním úkolem bylo vytvořit netradiční soutěž pro příznivce požárního sportu, pěkně si zazávodit a pobavit se. Tento úkol se povedl na výbornou díky fantazii a cílevědomosti hlavních organizátorů Michala Klátila a Ondřeje Dlabky. O večerní zábavu soutěžících a dalších návštěvníků závodů se postaral DJ Homer.

Druhým úkolem bylo pomoci potřebným, a proto jsme se rozhodli část výtěžku ze závodů věnovat na dobročinné účely. Díky štědrosti sponzorů, finanční podpoře města Žamberka, hojné účasti soutěžních družstev a diváků mohlo proběhnout na konci závodů předání šeku v částce 5.000,– Kč paní ředitelce Mateřské školy Čtyřlístek.

Závěrem bych chtěli organizátoři poděkovat všem členům SDH Žamberk za pomoc při organizaci těchto závodů, městu Žamberk za finanční a věcnou podporu, všem sponzorům za věcné a finanční dary, soutěžním družstvům a divákům za jejich účast na našich závodech.

Sponzory Soutěže:
Alerion, Apotheke, Autodoprava Jaroslav Kalous, Lanex, Celar Letohrad, Levneknihy.cz, Paracord.cz, EuroLamp, Požární bezpečnost s.r.o., MOVOZ L. Müller, Velebný a Fam., Šmídl s.r.o., LCPB Group, Cordell, Hasičský záchranný sbor ČR, Pivovar Svijany, firma Knězek s.r.o., firma Pávek Žamberk, Hiko s.r.o, Petr Šilar senátor PČR, Zemní práce Jaroslav Kalous.

Jan Kalous – zást.velitele JSDH Žamberk
Sdílet