Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje pořídil trojici velitelských automobilů Volkswagen Touareg

Tři nové velitelské automobily na podvozku Volkswagen Touareg Masaj využívají profesionální hasiči v Moravskoslezském kraji. Jeden z nich financoval kraj, další dva pořídil přímo Hasičský záchranný sbor. Určeny jsou pro řídící důstojníky či velícího důstojníka města Ostrava.

Automobily hasičům dodala společnost THT Polička, cena každého z nich činila 2 294 783 korun včetně DPH.

Masaj je speciální série modelu Touareg. Osazen je třílitrovým šestiválcem o výkonu 193 kW a osmistupňovou automatickou převodovkou Tiptronic.

Ve standardní výbavě nechybí bi-xenonové světlomety, vzduchové pérování s automatickou regulací výšky či sklonu vozidla nebo nádrž na 100 litrů nafty. Stálý pohon všech kol doplňuje samosvorný mezinápravový diferenciál. Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 550 mm.

Vozidlo je provedeno v červeném odstínu RAL 3024. Bílý pruh je doplněn fluorescentním zelenožlutým pruhem v odstínu RAL 1026 a samozřejmostí je šrafování chevron na zádi automobilu.

Touareg je vybaven kamerovým monitorovacím systémem, umožňujícím záznam provozu před vozidlem. Stejně jako ve všech prvovýjezdových cisternách HZS Moravskoslezského kraje i zde systém fyzicky ukládá záznam ve vozidle a zároveň jej online přenáší na Krajské operační a informační středisko v budově Integrovaného bezpečnostního centra.

Přečtěte siKamerový systém ve vozech HZS Moravskoslezského kraje přinese jedinečnou možnost vyhodnocení zásahu a nabídne operačnímu středisku živý obraz z místa

Součástí dodávky je odolný výjezdový tablet s úhlopříčkou 10.1" a podpůrný software pro navigaci a řešení mimořádných událostí.

Technické prostředky jsou uloženy v zavazadlovém prostoru Volkswagenu. Jedná se o standardní vybavení řídících důstojníků v kraji, mimo jiné tedy o sadu výstražných vest pro štáb, zásahové přilby a oděvy, vzduchový dýchací přístroj s náhradní tlakovou lahví, deku či megafon.

Sdílet