Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zařízení na výrobu pěny od společnosti Task Force Tips je ideální prostředek pro hašení různých typů požárů

Přenosné zařízení na výrobu pěny PRO/pak je speciální zařízení a slouží jako ideální prostředek pro hašení lesních požárů, požárů aut, bytů a pneumatik. Jedná se vlastně o přenosný přiměšovač a zásobník na pěnidlo v jednom.

Díky své nízké hmotnosti je oblíbeným prostředkem při zásazích v lesnatém a kopcovitém terénu. Zařízení pracuje s provozním tlakem 3 až 40 barů a zásobou pěnidla 10 litrů. Tvorba pěny je možná po dobu 7 minut při koncentraci pěnidla 3 % a až 210 minut při koncentraci pěnidla 0,1 % na jedno naplnění.

Nastavení koncentrace pěnidla lze provést od 0,1 % do 1 % pro požáry třídy A a od 1 % přes 3 % do 6 % pro požáry třídy B. Dávkování pěnidla je uvedeno na uzávěru nádoby tak, aby bylo jasně viditelné. Rukojeť PRO/paku zároveň slouží jako ovládací ventil.

Zařízení je hojně používané v Portugalsku a Španělsku při lesních požárech, kdy výrazně zkracuje dobu zásahu a hasič i díky nízké hmotnosti zařízení tzv. požár „předbíhá“ a efektivně likviduje. V USA je naopak hasiči hojně využívané i při požárech vozidel a bytů. V základní sestavě je standardně dodávána hubice na plný proud, hubice pro tvorbu těžké pěny a hubice pro tvorbu střední pěny.

Firma EuroFire zapůjčila několik zařízení také do výcvikových středisek v ČR a SR. U nás jej můžete najít ve Školním a výcvikovém zařízení Zbiroh, Brno a Frýdek- Místek. Na Slovensku zařízení společnost zapůjčila do Střední školy požární ochrany v Považskom Chlmci u Žiliny, Výcvikového střediska Lešť a výcvikového střediska G4S Slovnaft Bratislava.

Přiměšovač AB pro třídy požárů A a B se zabudovaným systémem proplachu

Ideální přenosné zařízení pro přiměšování pěnotvorného roztoku přímo při zásahu z kanystrů či barelů. Díky unikátní konstrukci jej lze připojit na hadicové vedení a nastavit si tak procento přiměšování přímo při zásahu.

Nastavení přiměšování je velmi jednoduché díky otočnému prstenci, kde jsou vyobrazeny jednotlivé hodnoty: 0,25 % , 0,5 % a 1 % pro požáry třídy A a B, 1 %, 3 % a 6 % pro požáry třídy B. Výhodou je také funkce proplachu, kterou lze spustit i během používání.

Díky otočné hlavě s nasávací hadičkou se s přiměšovačem lehce manipuluje bez ohledu na to, kde máte položený barel s pěnidlem.

Přiměšovač AB se standardně dělá v několika volitelných variantách průtoků:

  • AB 2: 225 l/min při 10 barech,
  • AB 4: 450 l/min při 10 barech,
  • AB 10: 1 000 l/min při 10 barech,
  • AB 15: 1 500 l/min při 10 barech.

Největší model přiměšovače AB 15 s průtokem vody 1 500 litrů za minutu je určený k použití s přenosnými monitory. Přiměšovač se snadno ovládá i v zásahových rukavicích díky své robustnosti. Celé tělo přiměšovače je vyrobeno z anodizované slitiny hliníku, což zaručuje dlouhou živnost. To ostatně také potvrzuje záruka 5 let.

Tento přiměšovač je ideálním pomocníkem, pokud potřebujete přiměšovat pěnidlo z externího zdroje a díky svým rozměrům a nízké hmotnosti je také velmi dobře skladovatelný.

Pro každou proudnici od TFT jsou k dispozici 2 typy pěnotvorných adaptérů:

  • pěnotvorný adaptér na těžkou pěnu,
  • pěnotvorný adaptér na těžkou a střední pěnu.

Design obou typů adaptérů je totožný. Odlišují se jen velikostí a průměry otvorů pro jednotlivé proudnice. Uchycení adaptérů na proudnice je velmi jednoduché, rychlé a intuitivní.

Při použití adaptéru na těžkou a střední pěnu měníte číslo napěnění otáčením pěnotvorného adaptéru okolo své osy. Adaptéry jsou vyrobené z tvrzeného plastu, odolného vůči UV záření.

Sdílet
Seriál: Firma Eurofire