Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Boskovicích se soutěžilo ve vyprošťování, na mistrovství republiky postoupili domácí

Deset týmů se dnes utkalo v krajské soutěži ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, která se uskutečnila na Masarykově náměstí v Boskovicích.

Soutěž se pořádala pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a starostky Boskovic paní Hany Nedomové. Utkalo se deset čtyřčlenných týmů, z nichž hasiči z Hradce Králové, Svitav a slovenské Trnavy předvedli své výkony mimo soutěž.

Každý tým se musel vypořádat s vylosovanou a předem neznámou dopravní nehodou. V průběhu přípravy vraků na místo se muselo družstvo uzavřít do izolace. Po odstartování se tak vždy poprvé setkalo s připraveným scénářem. Důležitá byla proto také rozhodnost velitele, jaký postup k vyproštění jedné zraněné osoby zvolí.

Kromě postupu však rozhodčí sledovali například také kvalitu poskytnuté první pomoci nebo používání pracovních ochranných pomůcek. Důležitá byla i doba, za jakou hasiči zraněnou figurantku z vozu vyprostili.

Vítězný tým z Boskovic si vybojoval postup na mistrovství České republiky, které se uskuteční v polovině září v Mladé Boleslavi.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet