Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostrava hostí den IZS a TFA

Po oba dva nadcházející víkendové dny se bude po Prokešově náměstí v centru Ostravy u Nové radnice pohybovat větší množství hasičů a příslušníků dalších záchranářských a bezpečnostních složek. V sobotu se všichni společně se svou technikou a dalšími aktivitami zapojí do Dne otevření dveří na ostravském magistrátu, v neděli zde absolvují hasiči náročný hasičský víceboj TFA, tedy soutěž s příznačným názvem Nejtvrdší hasič přežije.

Zatímco v sobotu od 10 do 17 hodin se budou hasiči, Policie ČR, Městská policie Ostrava, Zdravotnická záchranná služba a další spřízněné subjekty chlubit svou technikou, v neděli 28. 9. 2008 je na programu Prokešova náměstí čtvrtý a zároveň závěrečný závod Poháru ředitele HZS MSK v TFA, když předtím nejlepší borci z celé ČR absolvovali na jaře TFA Hartaman u přehrady Slezská Harta, TFA Štramberská trúba a TFA Vratimov Cup. Start Ostravské věže je plánován na 10:00, ukončení asi ve 12:30 s vyhlášením výsledků závodu i celého Poháru. Počasí by mohlo být v sobotu i neděli příznivé…

V Ostravě se očekává účast české špičky v TFA, včetně vítězů evropských šampionátů, světových her a dalších mezinárodních závodů. Časy nejlepších se v cíli na ochozu věže Nové radnice dostávají pod pětiminutovou hranici.

Každý ze závodů TFA má svá specifika, ale vždy jde o překonávání a přenášení nejrůznějších překážek, včetně figuríny, a údery těžkým kladivem do trenažéru v plné zásahové výbavě i se vzduchovou lahví, maskou a zapnutým dýchacích přístrojem. Na závěr obvykle čeká tvrdé hasiče vyčerpávající výběh do schodů – na hráz Slezské Harty, na ochoz Štramberské trúby a v Ostravě to bude opět na vrchol věže Nové radnice (cca 73 metrů vysoko), kde již budou čekat v cíli profesionální zdravotníci s případnou pomocí závodníkům. Vše má simulovat náročné podmínky při reálných zásazích.

Popis disciplin ostravské věže: Po startu na Prokešově náměstí hasič uchopí dvě dvojité nezavodněné hadice B s proudnicemi, roztáhne je na 40 metrů, kde proudnice odloží (neodhodí) na metu, provede 60 úderů (30 nahoru+30 dolů) kladivem (nejméně 10 kg) na trenažéru, cestou zpět směrem ke startu překoná 2 metry vysokou bariéru, následuje transport figuríny směrem k lešení, kde figurínu odloží, vystoupí po pevném žebříku na konstrukci, kde vytáhne na laně 20kg závaží, sestoupí a vběhne do budovy radnice, kde pokračuje po vyznačené trase ve výběhu do cíle na ochozu radniční věže.

Letos se v Poháru ředitele HZS MSK poprvé startuje pouze ve dvou kategoriích – A do 40 let a B nad 40 let. Obě kategorie i podmínky jsou společné pro profesionální, dobrovolné a podnikové hasiče. Vítězství se hodnotí 20 body. O první místo se dělí v kategorii A se 40 body Martin Hruška ze Zlína (14 + 14 + 12 bodů) a Michal Mour z Rakovníka (20 + 20 bodů + ve Vratimově nestartoval). Do pohárových tabulek se započítají tři nejlepší výsledky ze čtyř závodů. Propozice TFA ostravská věž je na: http://www.tfa-czech.cz/…va-28-9-2008

I v neděli bude v době závodů vystavena na Prokešově náměstí jak hasičská technika, tak i dalších složek integrovaného záchranného systému (IZS).

por. Mgr. Petr Kůdela

tiskový mluvčí

HZS Moravskoslezského kraje

-
kaw- 

Sdílet