Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítězi Ostravské věže i Poháru ředitele HZS MSK v TFA Mour a Vysocký

Michal Mour z HZS Středočeského kraje (z Rakovníka) se stal v neděli 28. 9. 2008 vítězem hasičského víceboje TFA Ostravská věž (Toughest Firefighter Alive = Nejtvrdší hasič přežije). Tím se také stal vítězem čtyřdílného Poháru ředitele HZS Moravskoslezského kraje v TFA 2008 v kategorii do 40 let. Ve druhé věkové kategorii nad 40 let stejně exceloval ve věži i Poháru již padesátiletý Vladimír Vysocký z HZS MSK, nedávný vítěz TFA na světových hrách hasičů v Liverpoolu.

Michal Mour z HZS Středočeského kraje (z Rakovníka) se stal v neděli 28. 9. 2008 vítězem hasičského víceboje TFA Ostravská věž (Toughest Firefighter Alive = Nejtvrdší hasič přežije). Tím se také stal vítězem čtyřdílného Poháru ředitele HZS Moravskoslezského kraje v TFA 2008 v kategorii do 40 let. Ve druhé věkové kategorii nad 40 let stejně exceloval ve věži i Poháru již padesátiletý Vladimír Vysocký z HZS MSK, nedávný vítěz TFA na světových hrách hasičů v Liverpoolu.

Již devátého ročníku TFA Ostravská věž se za krásného podzimního počasí zúčastnilo 5 desítek borců. Alespoň na jednom ze 4 letošních podniků Poháru ředitele HZS MSK (Slezská Harta, Štramberk, Vratimov a Ostrava) jich bylo v součtu téměř 110 z celé ČR.

Za vítězným Michalem Mourem s časem 4:54 min. se v Ostravské věži umístil v kategorii A do 40 let Zbyněk Kadlčík z SDH Kněžpole (5:03), bronzový skončil Leopold Hejneš z SDH Stará Bělá (a HZS MSK) časem 5:07. V Poháru skončil stříbrný za Mourem (60 bodů za součet tří nejlepších výsledků ze čtyř závodů) Martin Hruška se 40 body z HZS Zlín, třetí skončil Tomáš Melčák z HZS MSK s 36 body.

Nestárnoucí Laďa Vysocký dosáhl po výběhu na ochoz věže Nové radnice pátý nejlepší čas ze všech borců – 5:10, když loni měl čas o 14 sekund horší. Druhý v kategorii B nad 40 let Josef Vlk (HZS Zlín) skončil druhý časem 5:28, třetí Pavel Šustr také z HZS Zlín časem 5:54. V Poháru dosáhl Vysocký 56 bodů, Vlk 52 a na bronz dosáhl Pavel Havlena z HZS Vysočina se 45 body.

Ostravskou věž v soutěži družstev vyhrál HZS Zlín 1 (16:06), druhý skončil tým HZS MSK (16:13) a třetí Slovácko (16:46).

Popis disciplín Ostravské věže: Po startu na Prokešově náměstí hasič uchopil dvě dvojité nezavodněné hadice B s proudnicemi, roztáhl je na 40 metrů, kde proudnice odložil na metu, provedl 60 úderů (30 nahoru+30 dolů) kladivem (10 kg) na trenažéru, cestou zpět směrem ke startu překonal 2 metry vysokou bariéru, následoval transport figuríny (80 kg) směrem k lešení, kde figurínu odložil, vystoupil po pevném žebříku na konstrukci, kde vytáhl na laně 20kg závaží (voda v barelu), sestoupil a vběhnul do budovy radnice, kde pokračoval po vyznačené trase ve výběhu do cíle na ochozu radniční věže. Absolvoval přitom přes 500 schodů.

Každý ze závodů TFA má svá specifika, ale vždy jde o překonávání a přenášení nejrůznějších překážek a údery těžkým kladivem do trenažéru v plné zásahové výbavě i se vzduchovou lahví, maskou a zapnutým dýchacích přístrojem. Na závěr obvykle čeká tvrdé hasiče vyčerpávající výběh do schodů – na hráz Slezské Harty, na ochoz Štramberské trúby či na ochoz věže ostravské Nové radnice. Vše má simulovat náročné podmínky při reálných zásazích. Soutěžím TFA v ČR se podrobně věnují stránky www.tfa-czech.cz.

Letos se v Poháru ředitele HZS MSK poprvé startovalo pouze ve dvou kategoriích – A do 40 let a B nad 40 let. Obě kategorie i podmínky jsou společné pro profesionální, dobrovolné a podnikové hasiče. Vítězství se hodnotilo 20 body, druhé místo mělo 16 bodů, třetí místo 14 bodů, čtvrté 12 a páté 11 bodů. Za doběhnutí do cíle obdržel každý borec 1 bod. Do pohárových tabulek se započítávaly tři nejlepší výsledky ze čtyř závodů.

Vladimír Vysocký TFA do Ostravy přivezl před devíti lety ze západního zahraničí. Po nedělní Ostravské věži tvrdil, že to bylo jeho poslední „téefáčko" v kariéře…

Rekord hasičského víceboje TFA Ostravská věž dosáhl v květnu 2007 na jeho osmém ročníku Petr Teslík z HZS MSK, který loňský ročník Poháru ředitele HZS MSK v TFA také vyhrál, ale který letos nestartoval ani v jednom podniku kvůli zdravotním problémům. Loni jako první pokořil časem 4:20 min. pětiminutovou hranici soutěže.

Svou fyzičku si před výpravou na himalájskou K2 loni v květnu vyzkoušel i špičkový ostravský horolezec Josef Lukáš. Vypůjčil si kompletní hasičskou výstroj a před závodem si nechal poradit, jak na překážky. Jen dýchací přístroj nemusel mít zapnutý. Přestože podobnou dráhu nikdy netrénoval, doběhl na ochoz věže bez újmy na zdraví časem 8:35 a hned ocenil své soupeře. „Je to tak nastejno, jen cesta na K2 trvá celý den a tady je to kratší," zhodnotil Josef Lukáš závod ihned po loňském doběhu do cíle.

Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-wap-

Sdílet