Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolná jednotka z Veselí nad Lužnicí má nový dopravní automobil, Iveco Daily je vybaveno pro širokou škálu zásahů

Společnost Ivacar Ivančice dodala městu Veselí nad Lužnicí nový dopravní automobil na podvozku Iveco Daily. Pořizovací cena vozu byla 1 699 445 korun včetně DPH. Vůz byl spolufinancován z dotace v rámci grantového programu Jihočeského kraje „Podpora obnovy zásahových požárních automobilů SDH obcí Jihočeského kraje, zařazených do kategorie JPO II a JPO III“.

Dopravní automobil DA 10 – L1Z je postaven na podvozku IVECO Daily 50C17V. Je určen pro zajištění činností JSDHO, zejména přepravy osob a požárního vybavení pro provádění zásahové činnosti a výcviku jednotky.

Devítimístný automobil je poháněn třílitrovým motorem o výkonu 125 kW, dosahuje s ním maximální rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Maximální hmotnost Iveca je 5 200 kg, provozní pak 3 755 kg.

Poháněna je zadní náprava s možností využití uzávěrky diferenciálu. Obě nápravy jsou vybaveny stabilizátory. Převodovka je manuální, vůz je dlouhý 6 124 mm, vysoký 3 225 mm a široký 2 010 mm.

Do prostoru osádky se vstupuje posuvnými dveřmi na obou bocích vozu. Prostor je vytápěn nezávisle na chodu motoru a jízdě. Pod sedadly jsou úložné boxy.

V přední části vozidla je uchycen lanový naviják SUPERWINCH TS 35 PRO s bimetalovou ochranou proti přetížení. Na něm je navinuto syntetické lano s pevností 70 kN s hliníkovým průvlakem.

Výbava je přístupná dvoukřídlými neprosklenými dveřmi ze zadní části vozu. Na výsuvných platech jsou umístěny agregáty – přenosná požární stříkačka, plovoucí čerpadlo, elektrocentrála či motorová řetězová pila. Výsuvná plata rovněž slouží jako výstup na střechu vozu, kde jsou umístěny savice, žebříky a trhací hák.

Sdílet