Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté a hasiči v Brně odchytávali losa, schovával se v poli s řepkou

Dnes ráno policisté zaznamenali několik neobvyklých telefonátů na linku 158. Projíždějící řidiči hlásili z Černovické ulice pohyb velkého zvířete, pravděpodobně losa. Policisté z místa skutečně potvrdili výskyt losa a ihned jsme tak začali připravovat jeho odchyt a zároveň eliminovat možnost vběhnutí zvířete do vozovky.

To se skrylo policistům v nepřehledném poli se vzrostlou řepkou. Na souběžné komunikaci jsme pomocí přenosného dopravního značení snížili rychlost a zvíře společně se strážníky, hasiči a veterinárními záchranáři drželi mimo komunikace. Ani policisté na koních nedokázali losa díky nepřehlednému terénu obklíčit.

Veterinář se tak ke své práci dostal až na palubě přivolaného policejního vrtulníku. Zvíře naštěstí na stroj ve vzduchu nijak nereagovalo, pilot se k němu obratným manévrem přiblížil a veterinář jej první ranou trefil. Respekt budící zvíře po několika minutách po zásahu narkotizační puškou zkrotlo natolik, že jej odborníci mohli znehybnit a ošetřit mu drobná zranění (odřeniny).

Dle odborníků poputuje do volné přírody, do Brna patrně zbloudilo ze své migrační trasy. Protože některé telefonáty mluvily i o mláděti, policisté ještě zůstávají na místě a pročesávají okolí.

Zpráva HZS Jihomoravského kraje

K záchraně neobvyklého zvířete vyjížděli dnes hasiči do Brna-Černovic. Na prostranství u ulice Těžební volně pobíhala samice losa evropského, která se na Jižní Moravu možná zatoulala až ze Slovenska.

Zvíře se pohybovalo v blízkosti frekventované komunikace a při jakémkoliv pokusu o odchyt v panice prchalo. Přivolaný veterinář se rozhodl losa uspat narkotizační střelou a následně transportovat do bezpečné lokality.

Hasiči z požární stanice Brno-Přehrada, která se specializuje na záchranu zvířat, pomohli s transportem bezvládného losa. Jihomoravští hasiči zachraňují zvířata zhruba ve 160ti případech ročně. Nejčastěji se jedná o domácí mazlíčky – psy a kočky. Velká hospodářská zvířata potřebují jejich pomoc průměrně 10krát ročně. K záchraně losa vyjížděli hasiči dnes poprvé.

por. Pavel Šváb
Policie ČR
Kpt. Bc. Pavla Pražáková
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet