Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Učitelé a žáci nacvičovali v Karlových Varech ochranu při úniku čpavku do budovy školy

Taktické cvičení připravili v průběhu úterý 14. června 2016 hasiči v karlovarské základní škole, která je v zóně možného úniku amoniaku z technologie KV Arény.

V zóně možného ohrožení při úniku čpavku je u všech zimních stadionů v Karlovarském kraji množství objektů, kde by hrozilo zranění či dokonce ohrožení na životech desítek lidí i dětí. V blízkosti zimních stadionů jsou často školy či další výchovná zařízení, objekty s pečovatelskou péči, služebny policie či strážníků nebo velká obchodní centra a tržnice.

Z těchto objektů se hasiči chtějí zaměřit na školská zařízení, ve kterých hodlají provést řadu cvičení právě s námětem únik čpavku. První z těchto cvičení se uskutečnilo v karlovarské základní škole v ulici Poštovní.

V době velké přestávky obdržel ředitel školy formou automatického varování z operačního střediska hasičů zprávu o chemické havárii na zimním stadionu s únikem čpavku. Rozhlasem pak vyhlásil poplach v celé budově školy. Ještě předtím hasiči všechny pracovníky školy seznámili se správnými postupy, jak se chovat v případě této události a také s vlastnostmi čpavku.

Učitelé tak podle správného postupu zavřeli všechny žáky ve třídách, kde je přepočítali, zda někdo nechybí, zároveň zavřeli a utěsnili okna a dveře. Takto vyčkávali příjezdu hasičů. Ti po provedeném simulovaném zásahu ukázali dětem ze školy svoje vybavení včetně prostředků pro záchranu s přítomností nebezpečných látek.

V nebezpečných zónách úniku amoniaku ze zimních stadionů jsou v Karlových Varech právě ZŠ Poštovní, ale také ZŠ 1. máje, v Sokolově například ZŠ Boženy Němcové a Běžecká či dům dětí a mládeže, ale také sokolovská nemocnice, v Ostrově penzion pro důchodce, ZŠ a MŠ Myslbekova a rovněž ostrovská nemocnice, v Chebu integrovaná střední škola, ZŠ Obětí nacismu a Májová, v Mariánských Lázních hotelová škola či základní umělecká škola. Celkem je v zónách kolem zimních stadionů 75 vytipovaných objektů.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet