Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřky a špatné počasí zaměstnávají hasiče po celé republice, výjezdů je několik stovek

Skoro celou republiku zasáhly ve čtvrtek 16. června a pátek 17. června roku 2016 bouřky v kombinaci se silným větrem, hasiči museli vyjíždět v průběhu noci i rána k několika stovkám událostí.

MSK - Slatina

Liberecký kraj

Více než dvě desítky výjezdů si vyžádala večerní bouřka, která zasáhla především Hrádecko a Frýdlantsko. Hasiči po celou noc jezdili jak k odstraňování popadaných stromů, tak k několika čerpání vody.

První událost spojená s nárazovým větrem byla hasičům ohlášená ve 20:16 hodin a šlo o spadlý strom na koleje na nádraží v Hrádku nad Nisou. Další stromy spadly v Hrádku nad Nisou v ulici Lidická, dále v Dolní Řasnici, Mníšku, Kunraticích, Frýdlantu, Bulovce, Dětřichově.

Částečně zasahoval strom do vozovky také na I/35 před Hodkovicemi nad Mohelkou (ohlášeno 2:11 hodin). Informace o nárazu vlaku do stromu na kolejích v Poniklé na Semilsku přišla dnes v 5:45 hodin s tím, že se událost obešla bez zranění i vykolejení vlaku.

Čerpání prováděli hasiči například ve Frýdlantu v ulici Jiráskova, kde voda zatopila elektrické rozvody ve sklepě. Voda do domů se dostávala ve Frýdlantu také v ulici Zahradní.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Od dnešních cca 5 hodin do 14:30 hodin vyjeli hlavně profesionální a dobrovolní hasiči ke spadlým stromům (resp. nebezpečným větvím) v MS kraji více než 300×, z toho téměř 90 výjezdů je v okrese Frýdek-Místek, hlavně v beskydské části. Každý výjezd znamená minimálně jeden spadlý strom, někdy i více.

por. Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje

Evidujeme jednu zraněnou osobu v přímé souvislosti s větrným počasím. V Ostravě, na ul. Nádražní, došlo k pádu silnější větve ze stromu a při tom byla zraněna jedna osoba. Charakter zranění nemám upřesněn.

Osoba byla převezena ZZS MSK k dalšímu ošetření do nemocnice. Hasiči následně větev uvázali, odřezali pomocí motorové pily a místo zabezpečili.


Ve večerních hodinách začal silný vítr ustupovat a hasiči v Moravskoslezském kraji tak museli řešit méně událostí. Jejich nárůst se rapidně zpomalil okolo 18 hodiny večerní. Celkem si dnešní větrné počasí vyžádalo zásah u téměř 440 událostí v celém Moravskoslezském kra­ji.

Nejvíce napilno měli hasiči v Ostravě, kde řešili 125 událostí. Následovalo Frýdeckomístecko s necelou stovkou událostí, okresy Karviná a Opava se zapsaly do statistiky cca 70 událostmi a „nejklidnějšími“ regiony Moravskoslezského kraje byly okresy Nový Jičín a Bruntál s necelou čtyřicítkou událostí.

kpt. Ing. Petr Holub
HZS Moravskoslezského kraje

Olomoucký kraj

Hasiči v Olomouckém kraji od ranní sedmé hodiny do 11:00 hodin dopoledne v pátek 17. června 2016 vyjeli už k jednadvaceti událostem, které mají souvislost se silným větrem, který od rána fouká v Olomouckém kraji.

Hasiči likvidují zejména popadané stromy a větve na komunikacích, v jednom případě, v Bělotíně, řešili uvolněný reklamní poutač a v jednom případě, na železniční trati mezi Lipovou a Vápennou, odstraňovali popadané dřeviny z profilu tratě. Nejvíce výjezdů mají hasiči na Jesenicku (11 událostí).

Asi nejvážnější událost, u které hasiči doposud zasahovali se stala v Jeseníku na ulici Otakara Březiny. Strom spadl na dvoupodlažní rodinný domek, částečně poškodil střechu a přetrhal dráty elektrického vedení. Hasiči na místo povolali techniku s hydraulickou rukou, která strom po dobu zásahu jistila, aby nespadl a ještě více nepoškodil dům. Jednotky jsou stále na místě, ulice je uzavřená.

Rušno je také na operačním středisku HZS Olomouckého kraje, které přijímá desítky telefonátů v souvislosti se silným větrem. Spousta hovorů se na operátory „přelévá“ z Moravskoslezského kraje, kde je situace vážnější.

Podle našich informací při událostech nebyl nikdo zraněn.

Meteorologové prodloužili platnost výstrahy před silným větrem. Ten by v našem kraji, zejména na Jesenicku a Šumpersku měl foukat až do dnešní 17. hodiny.

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
HZS Olomouckého kraje

Středočeský kraj

Dle prognózy ČHMÚ (předpovědní výstražná informace č. 53/2016) zejména v jižní části Středočeského kraje došlo ve středu 16. 6. 2016 v podvečer k lokálním intenzivním srážkám. Jejich úhrn činil v nejvíce zasažených oblastech 22 mm/3 hodiny (společně s kroupami na Příbramsku) a 45 mm/3 hodiny na Nymbursku a Říčansku.

Operační středisko zaznamenalo významný nárůst počtu tísňových hovorů a hasiči zasahovali u 84 mimořádných událostí během 3 hodin! Nejvyšší nárůst počtu řešených událostí byl od 19. do 20. hodiny, kdy vzniklo 39 událostí, což je více než průměrný počet událostí za 24 hodin. U událostí zasahovalo 130 vozidel profesionálních a dobrovolných hasičů.

Ve městě Příbram došlo na mnoha místech k zaplavení sklepů a přízemních prostor bytových i nebytových prostor. V obci Netřebice (okr. Nymburk) vítr strhl střechu tribuny u fotbalového stadionu a v obci Jesenice (okr. Praha-západ) silný vítr poškodil střechu rodinného domu, který byl následně poškozen deštěm.

Na 12. km dálnice D5 ve směru na prahu došlo k dopravní nehodě 5 osobních automobilů ze zraněním osob. Na mnoha dalších místech hasiči odčerpávali vodu a odstraňovali překážky (nejčastěji stromy).


Počet nových výjezdů od 16.6., 21. hodiny výrazně klesal, noc byla relativně klidná, nad ránem bylo hlášeno několik událostí v oblasti Mnichova Hradiště, zejména popadané stromy přes komunikace.

Na okrese Praha – východ v obci Mnichovice čerpali dobrovolní hasiči 10 000 litrů vody ze zatopené trafostanice. Po hodinovém zásahu byl objekt předán pracovníkovi energetické firmy.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od 20:04 16. 6. do 7:42 17. 6. k odstraňování spadlých stromů na komunikace v 7 případech. Děčín – Labská stráň, Chřibská, Rumburk, Teplice – Modlany, Bořislav, Chomutov – Blatno, Vinaře.

Ve dvou případech čerpaly vodu ze sklepů – Strupčice okres Chomutov, Štětí okres Litoměřice a ve dvou případech čistili kanálovou vpusť – Most, Roudnice nad Labem.

Ing. Lukáš Marvan
HZS Ústeckého kraje

Sdílet