Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cílem taktického cvičení v České Lípě byl nácvik zajištění logistiky ze zdrojů HZS Libereckého kraje

V pátek 17. června proběhlo v České Lípě taktické cvičení, kdy byla procvičena součinnost mezi HZS Libereckého kraje, orgány města, jednotkami PO, které jsou předurčeny pro plnění úkolů ochrany obyvatelstva, a neziskovými organizacemi.

Cvičení se zúčastnili zástupci města Česká Lípa včetně strážníků městské policie, jednotky PO Česká Lípa – Dobranov, Volfartice a Karlinky. Za HZS Libereckého kraje pak příslušníci zajišťující úkoly ochrany obyvatelstva a krizového řízení, kteří představovali evakuované občany. Členové Oblastního spolku ČČK Jablonec na Nisou zajišťovali zdravotní a psychosociální pomoc. Přizváni byli taktéž členové jednotky PO Svojkov, u kterých je předpoklad předurčení pro plnění úkolů ochrany obyvatelstva.

Cílem cvičení byl nácvik zajištění logistiky při vybavení stacionárního zařízení (vytipované školy) ze zdrojů HZS Libereckého kraje, zprovoznění zařízení a jeho obsluha. Základní škola Slovanka se na celé dopoledne proměnila v evakuační středisko. Předurčené jednotky PO vyzvedly ve skladě HZS Libereckého kraje Machnín a na požární stanici Česká Lípa materiál pro nouzové přežití osob. Jednalo se o lehátka, spacáky, ošacení, hygienické balíčky a vybavení pro stravování.

Po dojezdu všech cvičících subjektů rozdělil velitel úkoly. Zajištěno bylo označení střediska a jeho vybavení příslušným materiálem. Ve vstupní části budovy vznikla sekce příjmu evakuovaných osob. Zde byla prováděna evidence evakuovaných, zjišťován zdravotní stav a proveden záchyt a umístění drobného zvířectva do předurčeného prostoru na dvoře školy. Tělocvična školy posloužila jako ubytovací sekce.

Vytyčen byl prostor stravovací, hygienický, pro matky s dětmi, společenský a ošetřovna zraněných. Figuranti se snažili co nejvěrněji simulovat možné reálné situace, které by vznikali v souvislosti s nařízením evakuace. „Pozlobili" tak obsluhu stacionárního zařízení různorodými dotazy a žádostmi, zdravotními problémy, úrazem, ale také rvačkou či samovolným odchodem ze zařízení.

Ačkoliv se jednalo na Českolipsku o první cvičení takovéhoto rázu, všichni se zhostili svých úkolů na výbornou.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet