Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní setkání kynologů se konalo v Kaznějově, námětem byl teroristický útok na průmyslový areál

Ve dnech 16. – 19. 6. 2016 se v Kaznějově konalo VI. mezinárodní setkání kynologů USAR odřadů, kterého se za HZS Libereckého kraje zúčastnili mjr. Ing. Pavel Viták a nstržm. Pavel Málek v roli pomocného organizátora.

Za zavodní tým za HZS ČR šel do akce nstržm. Václav Vančura z Územního odboru Jablonec nad Nisou se svou fenou Bellou doplněný prap. MVDr. Veronikou Smějovou se svou fenou Jolly de Alphaville Bohemia ze ZÚ Hlučín.

Použité zkratky:

  • USAR – Urban Search and Rescue
  • USAR odřad České republiky – jednotka, jejímž úkolem je vyhledávání, vyproštění a stabilizace osob uvězněných v sutinách objektů

Jednalo se o cvičení s námětem teroristického útoku na průmyslový areál v Kaznějově, kde byli kynologové nasazováni po dva dny a dvě noci. Setkání se zúčastnilo celkem 12 týmu, a to i z Německa, Slovenska a Maďarska. Celkem bylo nasazeno 24 psů a jejich psovodů. Tým HZS ČR se umístil na třetím místě, 1. a 2. místo společně obsadily kynologické týmy MP Ostrava a MP hl. m. Praha. Ty v nejkratším čase nalezly a zachránily nejvíce obětí.

Kynologové byli během setkání nasazeni dvakrát ve dne, kdy museli absolvovat tříkilometrový transport s různými překážkami jako například překonat 2,4 m vysokou zeď. Přes tu museli dostat i své čtyřnohé parťáky a poté slanit do prostorů sutiny a začít s vyhledáváním. Po každé denní části nasledovalo i noční nasazení, které znepříjemňoval silný déšť.

Sdílet