Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sledování hasičských vozidel s použitím aplikace GINA si hasiči vyzkoušeli ve Slavkovském lese

Nový software produkt GINA využívají profesionální hasiči v Karlovarském kraji i ve zbytku republiky především k navigaci hasičských vozidel na místo zásahu, komunikaci s operační střediskem a také ke on-line sledování pohybu zásahových vozidel po vyhlášení poplachu na mapě.

Využití ale má GINA mnohem širší. Hasiči si v úterý odpoledne vyzkoušeli například možnosti produktu GINA při pátrání po osobách v terénu. Každé zásahové vozidlo hasičů má přes tablet či takzvaný lokátor jasně určenou polohu, kde se v daný okamžik nachází. Systém využívá GPS, sledování pohybu vozidel je tak v reálném čase.

Při zásahu pak může štáb velitele zásahu na monitoru na základě pohybu a označené oblasti přesně vidět, jaký prostor byl již propátrán a kam se zaměřit dál. Tento princip hasiči například už využili při loňských povodních, kdy GINA pomáhala určovat místa nejvíce zasažená a upřesnila další pohyb hasičských vozidel.

V praxi se hasiči z celého kraje v úterý přesvědčili, že GINA sleduje a zaznamenává pohyb vozidle v jakémkoliv terénu. Výchozí stanoviště, tedy štáb velitele zásahu, byl na letišti v Krásně, odtud se velitelská auta rozjela po silnicích do všech směrů po okolí ve Slavkovském lese, terénní čtyřkolky hasičů pak s lokátory prozkoumali i lesní cesty. Vše pak na štábu sledovali na monitorech a vyhodnocovali, jaké území s použitím tohoto software mohou během krátké doby hasiči zkontrolovat.

Sdílet