Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči si ověřili, že pacienta s vysoce nakažlivou nemocí složky IZS v Hradci Králové zvládnou

Hasiči se ve středu 22. 6. 2016 zúčastnili společného taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS), které mělo prověřit jejich připravenost při zajištění a transportu pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc (VNN).

Do tohoto cvičení se zapojili hasiči z obou královéhradeckých stanic, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Policie České republiky, Městská policie Hradec Králové a Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje. Na krajské zdravotnické operační středisko ZZS bylo v 9. h přijato oznámení o zdravotních obtíží jedné ze studentek pobývající na kolejích Hotelu Garni v Hradci Králové.

Na základě zjištěných příznaků a předchozího pobytu v zahraničí bylo, po konzultaci s lékařem infekční kliniky Fakultní nemocnice, vysloveno podezření na možný výskyt vysoce nakažlivé nemoci (VNN). O této skutečnosti byly ihned informovány složky IZS, které vyjely na místo.

Policie uzavřela okolí mimořádné události. Po příjezdu hasiči po dohodě s Biohazard týmem Zdravotnické záchranné služby začali s přípravou dekontaminačních prostředků a vybavení. Po domluvě s pracovníky krajské hygienické stanice se budova celá neevakuovala a osoby měly až do dalších instrukcí zůstat na svých pokojích. Evakuační skupina složená ze dvou členů Biohazard týmu ZZS společně a dvěma hasiči po obléknutí ochranných pracovních prostředků vstoupila do objektu k zajištění pacientky.

Po prvotním vyšetření uložili pacienta do transportního izolačního prostředku a na nosítkách jej transportovali před budovu. Poté provedli hasiči dekontaminaci zasahujících osob a biovaku za pomoci dekontaminační sprchy a desinfekčního roztoku persterilu. Následně byla pacientka naložena do sanitního vozu zdravotnické záchranné služby a převezena do Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze.

Alena Žáková, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet