Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Hostěnic na Brněnsku oslavili 110. výročí, součástí bylo žehnání nové Tatře

Dobrovolní hasiči z Hostěnic na Brněnsku oslavili v sobotu 25. 6. 2016 sto desáté výročí existence. Slavnost začala za parného odpoledne řazením vozidel u bývalých kasáren a průvodem obcí na místní hřiště Pastviskách.

V čele průvodu jela historická i současná technika zúčastněných sborů. Za ní čestná stráž s praporem sboru z roku 2003, vlajkonoši s vyšívanými prapory okolních sborů, mažoretky Hvězdičky SVČ Rosice, zástup hasičů v historických i vycházkových uniformách, mladí hasiči a ženy „Hasindy“.

Během průvodu položili kytici květin k pomníku obětem první a druhé světové války před školou. Zábavné hasičské odpoledne probíhalo na sportovním hřišti. Po slavnostním nástupu zazněl krátký proslov paní starostky obce Mgr. Evy Karáskové.

Vrcholem oslav bylo požehnání nového zásahového vozidla CAS 30-S2Z Tatra 815, které nahradilo již dosluhující CAS-25 Š 706. Žehnání provedl P. Mgr. Pavel Lacina.

Proběhly ukázky hašení od historie po současnost – hašení ruční stříkačkou, hašení vzníceného oleje, místní sbor se blýsknul zásahem s koňskou stříkačkou v historických uniformách, zásah u dopravní nehody v podání SDH Tvarožná a SDH Babice nad Svitavou, hašení požáru vozidla v provedení domácího sboru, zásah na požár dřevěné chaloupky předvedl SDH Ochoz u Brna.

Pro hladové žaludky bylo připravené bohaté občerstvení – maso na rožni. Celou akci zakončila hasičská letní noc pod širým nebem se skvělou kapelou R0S3S.


Sbor je největší a nejstarší organizací v obci. Kromě zásahů u požárů provádí v obci i sběr kovového odpadu, vypomáhají s očistou vozovky po zimních měsících a dále vykonávají různé jiné technické výpomoci jak pro obec, tak i jednotlivé občany Hostěnic.

Hostěničtí hasiči jsou srdcem dění obce. Pořádají celou řadu kulturních akcí pro místní spoluobčany i nejmenší obyvatele. Je to například každoroční Maškarní ples a Ostatky, Dětský maškarní ples, zájezdy pro děti s tatínky ke Dni otců, tradiční párové hody, lampiónový průvod, mikulášskou nadílku další.

V roce 2014 do sboru vstoupilo 16 žen, oblékli se do růžových dresů, začali si říkat „Hasindy“. K výročí sboru nafotili hasičský kalendář pro rok 2017. V roce 2015 obnovili tradici, která vymizela před dvaceti lety, květnové chlapské hody. Dobrovolní hasiči mají i filmové zkušenosti. Natáčeli pohádku, dva filmy. Před téměř 20 lety jezdili na natáčení Četnických humoresek.

Nyní v bílých historických oblecích a zdobených helmicích jezdí po různých akcích i s funkční koňskou stříkačkou z roku 1906. Každoročně se také vydávají se svojí chloubou – historickou koňskou stříkačkou na hasičskou pouť do Křtin.


Z části členské základny je vytvořena i zásahová jednotka, které velí Zbyněk Klimeš. Počet členů je v současnosti 20 mužů, 1 velitele jednotky, 3 velitele družstev, 6 strojníků, 6 nositelů dýchací techniky a 10 hasičů.

V současnosti je naše zásahová jednotka vybavena novou cisternovou automobilovou stříkačkou CAS 30/6000/390 – S 2 Z® – T815-PR2 6×6.1, motorovou stříkačkou PPS 12 a plovoucím čerpadlem Honda.


Založení Sboru dobrovolných hasičů v Hostěnicích bylo schváleno obecním výborem v r. 1906. Starosta obce zdůvodnil význam a nutnost založení takového spolku v obci.

Po zveřejnění zprávy, že se bude v Hostěnicích sbor zakládat, se přihlásilo přes 50 mužů, což bylo na tak malou obec opravdu hodně. Protože podle tehdejší směrnice mělo být ve sboru 24 mužů, bylo nutno provést výběrové řízení. Být hasičem v té době každý považoval za čest, a proto výběr nebyl jednoduchý a neobešel se bez hádek. Po výběru pak byla svolána ustavující schůze, na které měl být zvolen náčelník a další funkce ve sboru.

Kandidáti na náčelníka byli Václav Pantůček (čp. 24) a Jan Kousal (čp. 25). Volba se prováděla tajně, pomocí hlasovacích lístků. Prvním náčelníkem se stal Jan Kousal. Dále byli zvoleni dva podnáčelníci, tři četaři a tři lezci (lezci lezli po žebřících na střechy).

První výzbroj, zakoupená z obecního rozpočtu, byla poměrně jednoduchá – přilby, sekyrky a červenočerné opasky. Hodnostáři byli od mužstva odlišeni lesklými helmami a vzhlednějšími sekerkami.

Ze zakoupeného režného plátna pak byly ušity stejnokroje. Pozořický hasičský sbor věnoval novému sboru v Hostěnicích starší stříkačku. Tato stříkačka měla nádrž cca 1m3, do které se voda nalévala putýnkami a teprve pumpováním z nádrže se voda stříkala na oheň. U této stříkačky nebyly žádné hadice a pumpa vytlačila vodu maximálně do výšky 5 – 6 metrů.

Nově založený sbor i stříkačku bylo možno vyzkoušet už v roce 1906 při požáru domku Josefa Hájka a v roce 1907 v Ochozi a opět v Hostěnicích při požáru v hospodě „U Kučerů“ (čp. 33). Občané tehdy vytvořili nepřetržitý řetěz od potoka a putýnkami plnili nádrž stříkačky. Po dlouhém úsilí byl požár zdolán, ale přesto vyhořel sousední dům, na který se požár rozšířil. Účinnost stříkačky při tomto požáru se ukázala jako nedostatečná.

Na žádost obecního zastupitelstva pak po této události zakoupil velkostatek Pozořice novou stříkačku. Nová stříkačka byla dvouproudová, oboustranná (sací i výtlačná), ruční a stála 2100,– Kč. Nová stříkačka byla slavnostně vysvěcena. Na tuto slavnost byly rozeslány pozvánky všem okolním sborům.

Obec byla slavnostně vyzdobena, na obou koncích obce byly postaveny uvítací slavnostní brány s nápisem z venkovní strany „Vítáme Vás“ a ve směru od obce s nápisem „Jeden za všechny a všichni za jednoho“. Poslední den před slavností byl před domem č. 17 postaven provizorní oltář. V neděli, v den slavnosti, nehnal pastýř dobytek na pastvu a všichni občané se zúčastnili čištění silnice od dobytčího trusu.

Od 8 hodin už místní hasiči vítali přespolní sbory a uváděli je do hostince „ U Kučerů“. Před 10 hodinou nastoupily sbory (zúčastnilo se 8 sborů) na seřadiště, kde promluvil župní náčelník o významu hasičských sborů a pak sloužil pozořický farář p. Páral mši svatou, po níž pak stříkačku vysvětil.

Kmotřenkou stříkačky byla paní Švábenská, manželka starosty místního sboru. Paní Kateřina Švábenská do pamětní knihy sboru při této příležitosti napsala:

Jest mně potěšením, že jsem byla poctěna, bych se co kmotra ujala tohoto sboru, proto jest mým přáním, by tento spolek blahodárnou činností prospíval, svorně dlouhá léta vytrval k tomuto cíli, Bohu ku cti, bližnímu ku pomoci kráčel. Kateřina Švábenská, v Hostěnicích dne 15. července 1906.

Po slavnostním ceremoniálu následovala praktická ukázka funkce stříkačky. Uvedena byla do chodu během 1 min., což byl vynikající čas a sbor byl župním náčelníkem pochválen. Po skončení slavnosti pochodovaly přítomné sbory na výletní místo „do smrčků“ a večer do hospody, kde sláva pokračovala zábavou.

Zejména pak hasiči vyčerpaní odpoledním cvičením se vyznačovali nekonečnou žízní. Hasičský sbor v Hostěnicích pak vyvíjel velkou aktivitu, zúčastnil se řady zásahů při požárech v obci i v okolí.

Chloubou dobrovolných hasičů z Hostěnic je dřevěný kříž, který stojí na kopci nad obcí. Hostěnice nemají kostel, ale krásnou kapli v lese, navrženou slavným architektem Santinim, takže když přemýšleli, co ke 100 výročí hasičů udělat, dohodli se, že postaví naproti na kopci dubový pětimetrový kříž. Pod ním mají postaveného také sv. Floriánka. Místo totiž zkrášlili a kříž postavili vlastními silami.

Hostěnice jsou malebnou obcí v okrese Brno-venkov, nedaleko Brna. První písemná zmínka o Hostěnicích pochází z roku 1371. Celkem počet obyvatel k 31. 12. 2015 je 708 z toho je 72 hasičů – 47 mužů a 25 žen.

David Dvořáček
Sdílet