Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Díky grantu se rozvíjí podpora preventivně výchovné činnosti v pražských hasičských stanicích

Tak jako v několika uplynulých letech, tak i v letošním roce získali pražští hasiči od hlavního města Prahy grant pro podporu preventivně výchovné činnosti, která se díky těmto darům úspěšně rozvíjí. Finanční prostředky ve výši 160 000 Kč byly tentokrát využity pro nákup materiálu – názorné didaktické pomůcky, které je možné využít jako podporu preventivně výchovného působení příslušníků sboru při exkurzích v jednotlivých hasičských stanicích.

Pro mateřské školy a žáky 1. st. ZŠ jsou určeny „Domečky rizik“ 3D, dodané Asociací Záchranný kruh. V domečku jsou v jednotlivých místnostech znázorněna požární i běžná rizika. Úkolem dětí je tato rizika najít a posléze dosadit správnou variantu (pomocí magnetického listu). Děti je možné rozdělit do skupinek a úkol zadat formou soutěže. Všechny možnosti práce s domečkem jsou uvedeny 
v přiloženém návodu. Domeček je na kolečkách, je tedy možné ho dle potřeby kamkoli přemístit.

Exkurze starších žáků, středoškoláků nebo dospělých je možné díky zakoupenému materiálu (vany pro rozdělání ohně a PHP práškové, 6kilové) oživit – zakončit názornou ukázkou uhašení ohně pomocí uvedeného PHP. Jde o hasicí přístroj, který je běžně umístěn v bytových domech, institucích, firmách atd. a který by tedy veřejnost při požáru skutečně použila. Z mnohaleté zkušenosti z práce s obyvatelstvem vyplývá, že právě o tuto problematiku projevuje veřejnost velký zájem.

Pražští hasiči tímto děkují hlavnímu městu Praze za poskytnuté finanční prostředky a Asociaci Záchranný kruh za spolupráci.

kpt. PaedDr. Luďka Palzerová
koordinátorka PVČ HZS hl. m. Prahy
Sdílet