Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rok jsme testovali dýchací přístroj MSA s postrojem eXXtreme, je velmi pohodlný a hlavně odolný

Celý rok jsme v redakci testovali nejprodávanější dýchací přístroj od firmy MSA. Překvapil komfortem nošení a bezproblémovým použitím i údržbou.

Postroj eXXtreme poskytuje stejné pohodlí jako postroj MaXX a je zvláště vhodný pro opakované použití v náročných podmínkách, například při výcviku.

Byl navržen tak, aby splňoval ty nejvyšší požadavky na ochranu a odolnost. Odolné materiály je možné použít opakovaně, a z toho důvodu byly testovány podle požadavků německé normy HuPF (následnické normy dřívější DIN EN 469).

V náročných podmínkách zásahu a polygonu jsme si ověřili, že je postroj mimořádně odolný také vůči působení plamenů a tepla. Hlavní části potahu a popruhů jsou vyrobeny ze 100% kevlaru. Díky silikonovo-karbonátovému materiálu je hlavní látka odolná proti roztržení a proříznutí a téměř imunní vůči oděru a znečištění od chemických látek.

Postroj se snadno čistí díky přírodní vrstvě absorbující vlhkost, ochranné návleky se snadno vyměňují a zakrývají nejvíce exponované části přívodních hadic. Tlačítka na ochranných trubicích jsou v upevnění robustnější a méně náchylná vůči znečištění. Aby nedošlo k náhodnému otevření, první knoflík lze rozepnout jen jedním směrem. Kovové přezky poskytují stabilitu silně namáhaných dílů. Široké reflexní plochy zajišťují dobrou viditelnost při slabém osvětlení.

Plicní automatika je vytvořena ergonomicky tak, aby byl její uchop pohodlný i v rukavici. Design „polovičního tenisáku“ je dostatečně robustní a má dva jistící elementy, které drží automatiku v adaptéru. Červeným jističem zafixujete plicní automatiku, při namáčknutí současně i druhého prvku ji celou rovnou sundáte. Toto řešení se nám subjektivně líbilo více než u konkurenčních přístrojů.

Nosič AirMaXX má nastavitelnou výšku nosiče a otočnou bederní část. Celkově je dýchací přístroj velmi pohodlný, pomáhá tomu výborně polstrovaná bederní část. Líbil se nám systém Singl Line, kde je hadice středního tlaku spolu s vysokotlakým integrována do jediného vedení, zakončeného rozbočovačem s varovným signálem. Druhý vývod je opatřen manometrem.

K přístroji jsme používali velmi kvalitní panoramatickou masku s velkým zorníkem UltraElite, ze které je bezproblémový výhled. Maska se dobře čistí a velikostně padne každému. Zajímavostí je „gumový kandahár“, který umožňuje přesnější nastavení těsnosti masky na obličeji. Se systémem je však potřeba se trochu naučit a dostat ho do ruky. Dá se ovládat i v rukavicích, na což se u přístroje v MSA zaměřili.

Tvar a ergonomie masky byla převzata z USA, kde výrobce vycházel ze zkušenosti tamních hasičů. Maska ve spodní části a pohledu směrem dolů nezkresluje výhled. Materiál je příjemný na obličeji, nikde nic netlačí a pokud si nastavíte těsnost ideálně, bude vás používání vyloženě bavit.

MSA má v USA velkou tradici a těší se značné oblibě. Nejvyšší model eXXtreme má i další bratry. Nižší řadou je jeden z nejprodávanějších přístrojů v Evropě – AirMaxx a AirGo Maxx, který nemá výškově nastavitelný nosič. Všechny typy se dají částečně modifikovat na přání zákazníka.

Další informace o ceně, nákupu a technických specifikacích výrobků MSA se můžete informovat u autorizovaných prodejců.

Sdílet