Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská delegace z Ukrajiny navštívila pardubické hasiče a firmu Pavliš a Hartmann

Delegace ze Zakarpatské oblasti – Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace a Hasičského záchranného sboru státní služby Ukrajiny – zavítala během své několikadenní návštěvy také k profesionálním hasičům.

Ve čtvrtek 23. června 2016 zamířila delegace do cvičného kontejneru Flashover ve Vysokém Mýtě, který je určen pro výcvik a ověřování schopnosti hasiče efektivně a bezpečně pracovat v uzavřeném i venkovním prostoru zasaženém požárem.

Uvnitř výcvikového zařízení se zkoumají dynamické jevy požárů v bytech i sklepních prostorách a hasiči získávají schopnosti rozeznat, vyhodnotit a správně reagovat na žíhavé plameny (rollover), explozivní hoření (backdraft), celkové vzplanutí (flashover) apod.

Další jejich kroky směřovaly na Střední průmyslovou školu chemickou v Pardubicích, kde jim byl představen obor požární ochrana a sportovní areál. Po 17. hodině se delegace přesunula na Krajské ředitelství HZS Pardubického kraje, kde si prohlédla operační a informační středisko hasičů i celý areál centrální stanice Pardubice.


V pátek 24. června došlo k oficiálnímu setkání delegace s hejtmanem Pardubického kraje a návštěva oddělení krizového řízení Pardubického kraje. Zahraniční delegace také navštívila areál firmy Pavliš a Hartmann, spol. s r. o. v Týništi nad Orlicí, kde se seznámila s výrobou tohoto předního českého výrobce hadic a požární techniky.

V průběhu dopoledne proběhly praktické ukázky čerpací techniky, hosty z Ukrajiny zaujaly zejména stříkačky PH – Alfa a novinka PH – Delta.


Chceme neustále posouvat naši spolupráci na další úroveň, a proto jsme zvolili oblast krizového řízení. Společně s Krajem Vysočina jsme nedávno zakarpatským hasičům předali 12 hasičských sad, jelikož jejich vybavení zdaleka neodpovídá náročnosti a počtu zásahů.

Nyní jsme se rozhodli ukázat podmínky, ve kterých pracují naši profesionální i dobrovolní hasiči. Snažili jsme se připravit odborný pracovní program, který by pomohl našim ukrajinským kolegům načerpat nové informace, ale také přímo zhlédnout techniku práce hasičů.

uvedl hejtman Martin Netolický

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet