Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Studénce se konala akce „112 zasahuje“, na které se prezentovaly složky Integrovaného záchranného systému

V pátek 24. června 2016 se uskutečnil již třetí ročník akce nazvané „112 zasahuje“, na které se prezentovaly složky Integrovaného záchranného systému (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, jednotka sboru dobrovolných hasičů města Studénka, Policie České republiky, Městská policie Studénka, Městská policie Ostrava s hipologickým oddílem, Celní úřad pro Moravskoslezský kraj, Záchranný tým ČČK Ostrava). Akce byla pořádána ve spolupráci se SAK (sport a kultura), přís­pěvkovou organizací Města Studénka na prostranství u místního zimního stadionu. Akce byla určena nejen žákům základních a mateřských škol, ale také široké veřejnosti

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, který prezentoval svou činnost statickými ukázkami výjezdové techniky a prostřednictvím stanu preventivně-výchovné činnosti, také pomáhal jednotce sboru dobrovolných hasičů města Studénka u dynamických ukázek zásahové činnosti.

Ve stanu preventivně-výchovné činnosti si malí i velcí návštěvníci mohli vyzkoušet své vědomosti z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva, byly pro ně připraveny jednodušší otázky ze základních znalostí, ale také rafinovanější dotazy. Malí návštěvníci si mohli zkusit složit „puzzle“ dráčka Hasíka, na magnetických deskách rozdělovali předměty, které patři a nepatří do evakuačního zavazadla, případně měli možnost přidělit kartičky s vyobrazením konkrétních předmětů hasičům, zdravotnickým záchranářům nebo policistům. Taktéž byla přítomna magnetická tabule s nákresy jednotlivých částí domu, na kterých si všichni mohli zkusit určit místa, kde je největší riziko vzniku požáru, a jak vzniku požárů předcházet. Za správné odpovědi byly pro návštěvníky připraveny drobné dárky s hasičskou tématikou. Samozřejmostí byla možnost prohlídky výjezdových vozidel CAS 20 Terrno (ze stanice HZS MSK v Bílovci a Novém Jičíně), automobilové plošiny AP 32 na podvozku Renault, nového nosiče kontejnerů na podvozku Mercedes-Benz Atego (přivezl kontejner s velkým stanem) a vozidel, které používají vyšetřovatelé příčin požárů a řídící důstojníci.

Dynamické ukázky, které prováděla JSDH Studénka za asistence HZS MSK, zahrnovaly simulovaný zásah hasičů směřující k likvidaci úniků nebezpečných látek. Hasiči se i v tomto úmorném vedru museli ustrojit do neprodyšných protichemických obleků doplněných dýchacími přístroji a provést likvidaci simulovaného úniku nebezpečné látky. Členové JSDH Studénka taktéž předvedli, jak efektivně použít přenosné hasicí přístroje k uhašení meších či začínajících požárů.

O tom, že je akce velmi sledovaná a oblíbená, svědčí počet návštěvníků. I přes horké počasí se přišlo na akci podívat asi 1000 dětí i dospělých. Věříme, že ukázky práce hasičů se všem líbily a budeme se těšit na setkávání na dalších akcích.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet