Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem taktického cvičení na strakonickém hradě byl úmyslně založený požár a evakuace z věže Rumpál

Ve čtvrtek 23. června proběhlo cvičení HRAD 2016 ve Strakonicích. Neznámý muž vstupuje do Muzea středního Povltaví ve Strakonicích. Zakupuje si vstupenku a jde do výstavní síně. Tam z batohu vytáhne několik láhví s benzínem, který rozlévá po síních na exponáty a dřevěnou podlahu.

Poté založí požár, který se velmi rychle šíří po místnostech. Muž, který sám utrpěl popáleniny, nemá jinou možnost před požárem utéct než na ochoz věže Rumpál.

Takto byl naplánován námět taktického cvičení, které proběhlo na strakonickém hradě. Následovalo ohlášení požáru jedním ze zaměstnanců hradu na tísňovou linku 112. Oznamovatel informuje jak o vzniklém požáru, tak i o tom, že je možné očekávat, že na hradě jsou další osoby, jejichž počet je v tuto chvíli neznámý, pravděpodobně někteří z nich budou zranění a že požár rychle postupuje až do střešní konstrukce.

Operační středisko HZS Jihočeského kraje okamžitě povolává přesně podle poplachového plánu profesionální i dobrovolné hasiče a předává zprávu dalším složkám integrovaného záchranného systému. Velitel zásahu na místě vytvořil čtyři bojové úseky: místo záchranných a hasebních prací uvnitř muzea, prostor hasebních prací vně na střeše muzea, prostor čerpacích stanovišť a prostor pro záchranu osoby z věže Rumpál.

Úkolem hasičů bylo najít a evakuovat všechny osoby z hradu a uhasit požár. Dále pak zachránit zraněného pachatele, který před požárem utekl na věž. K jeho záchraně použili lezeckou techniku a na nosítkách ho slanili na zem.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet