Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vsetíně mají hasiči rekonstruovanou hasičskou stanici, dvě nové vzniknou i ve Zlíně a Holešově

Přestřižením pásky byla slavnostně předána do užívání stanice profesionálních hasičů ve Vsetíně. Symbolicky tak byla ukončena její rozsáhlá rekonstrukce, která začala v loňském roce a jejíž rozpočet činil 13,5 milionu korun. Profesionální hasiči tak mohou využívat nové prostory pro odpočinek družstva, novou denní místnost nebo rozšířenou posilovnu. Byla přistavěna nová dílna chemické a technické služby, šatna na zásahové oděvy, dílna, garáž, nové skladovací prostory a prádelna zásahových oděvů.

V rámci slavnostní akce prezentovali profesionální hasiči také záměry výstavby dvou nových stanic ve Zlíně a Holešově.

Slavnostního otevření se spolu s příslušníky sloužící směny zúčastnili ředitel HZS Zlínského kraje plk. Ing. Vít Rušar, náměstci a ředitelé územních odborů HZS kraje, členka Rady Zlínského kraje paní Mgr. Taťána Valentová Nersesjan, starosta města Vsetín pan Jiří Čunek, ředitel ZZS Zlínského kraje JUDr. Josef Valenta, vedoucí územního odboru PČR Vsetín plk. Mgr. Ladislav Pajdla a předchozí ředitelé krajských hasičů pan Ing.Mojmír Jurka a paní Ing.Jarmila Čičmancová.

Ještě před slavnostním přestřižením pásky připomněl krajský ředitel plk. Ing. Rušar důležité mezníky v historii hasičstva a požární stanice ve Vsetíně. Ta sahá až do let 1876–1877, kdy byl založen tovární hasičský sbor firmy Kohn a také Spolek dobrovolných hasičů. V létě 1933 byla zahájena výstavba nového hasičského domu v místě současné požární stanice a v roce 1934 byl objekt slavnostně otevřen. Po 2. světové válce dochází k rozvoji průmyslu, zemědělství, přichází nové technologie a vyrůstají nové stavby. Dochází také k profesionalizaci požárníků. V roce 1977 byla provedena stavební úprava původního Domu požárníků s cílem přizpůsobit budovu z roku 1934 rostoucím a měnícím se potřebám sloužících hasičů. V té době sloužilo na stanici celkem 19 placených požárníků. V roce 1985 došlo k přístavbě 5 garážových stání. V roce 1996 přebírá budovu od města Vsetína Veřejný požární útvar a nechává ji na náklady státu rekonstruovat.

Po úvodním projevu krajského ředitele pozdravili přítomné také krajská radní paní Mgr. Taťána Valentová Nersesjan a starosta města pan Jiří Čunek. Oba vyzvedli výbornou spolupráci s profesionálními hasiči, ocenili jejich činnost v rámci kraje i města a pogratulovali k ukončené rekonstrukci stanice.Všichni hosté se následně zúčastnili prohlídky stanice a jejího vybavení.


Po slavnostním předání stanice následovala tisková konference, které se mimo vedení HZS Zlínského kraje zúčastnila i krajská radní paní Mgr. Taťána Valentová Nersesjan a kde byly přítomným novinářům prezentovány připravované projekty výstavby dvou nových stanic profesionálních hasičů ve Zlíně a Holešově.

Výstavba nového objektu výjezdové jednotky ve Zlíně je plánována od roku 2017 a bude realizována v areálu současné centrální stanice a krajského ředitelství na ulici Přílucká. Předpokládané náklady na výstavbu by měly dosáhnout částky 120,5 milionu Kč. Novou stanici by hasiči rádi dokončili do dvou let od zahájení výstavby.

Druhá ze stanic vyroste na pozemku, který profesionálním hasičům daroval Zlínský kraj v holešovské průmyslové zóně. Zahájení její výstavby je plánováno na rok 2017 a její zprovoznění by mělo být realizováno v roce následujícím. Plánované náklady na její výstavbu se pohybují ve výši asi 30 milionu Kč.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet